Правителството изпълни една от четирите препоръки на Венецианската комисия и обяви, че са изпълнени всички

Наследникът на сотир Цацаров на поста ще също толкова недосегаем, както и той

 

На извънредно заседание на министерския съвет в събота бе приета една от четирите препоръки на Венецианската комисия. Премиерът Бойко Борисов обаче обяви, че се изпълняват всички. Така на практика се обезсмисля цялостната препоръка на венецианската комисия за контрол над главния прокурор.

Венецианската комисия е орган на Съвета на Европа, съставен от експерти в областта на конституционното право. Нейните становища не са задължителни, а препоръчителни.

На извънредното заседание правителството одобри законопроект, с който се въвежда фигурата на “независим прокурор”, който може да разследва главния прокурор, без да му докладва за хода на работата си на нито един етап. Мандатът му ще бъде 7 години. Той ще се избира с мнозинство от 2/3 от прокурорската колегия на ВСС. Така на практика зависим от главния прокурор човек ще добие функции да го разследва. Нещо повече „независимия прокурор“ ще бъде избиран от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която от друга страна също е зависима от главния прокурор. Според българската конституция главният прокурор осъществява надзор и ръководство над “всички” български прокурори.

Венецианската комисия отправи пет основни препоръки към България – първо, да въведе фигурата на “независим прокурор”, второ, отказът да се разследва главният прокурор да подлежи на съдебен контрол, трето, членовете на ВСС, които не са прокурори, да имат възможност да поискат отстраняване на главния прокурор, четвърто, самото отстраняване да бъде възможно с по-малко мнозинство в Пленума на ВСС, пето, самият главен прокурор да бъде задължен със закон да “се въздържа” от указания по случаи, свързани с него самия.

Кабинетът пренебрегна останалите препоръки и прие единствено въвеждането на фигурата на „независимия прокурор“. Без останалите условия обаче тази независимост изглежда твърде спорна.

Въпросът с безотчетността и безконтролността на главния прокурор е проблем, датиращ от приемането на Конституцията през 1991 г. За първи път европейска институция издава предписание за решаване на този въпрос през 2009 г. – Европейският съд по правата на човека, чиито решения са задължителни за изпълнение. Седем правителства, управлявали от тогава, както и мнозинствата в четири парламента, не са взимали отношение по този въпрос.