ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор на фона на демонстрации „за“ и „срещу“ него

Над 10 часа продължи изслушването на Иван Гешев във ВСС

Висшия съдебен съвет (ВСС) избра в с внушително мнозинство Иван Гешев за следващия главен прокурор. Заместникът на Сотир Цацаров получи подкрепата на 20 членове на Съвета, "против" гласуваха само председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева, Красимир Шекерджиев и Олга Керелска от Съдийската колегия.

В продължилото над 10 часа изслушване на фона на протест срещу процедурата и друг в подкрепа на Гешев, ВСС изслуша единствения кандидат за поста. Пред съдебните кадровици той акцентира предимно върху "политико-икономически медийни кръгове", които по думите му го атакуват. На пресконференция по-късно Иван Гешев заяви, че не познава нито тези, които демонстрират срещу него, нито тези, които го подкрепят. А подкрепящите го бяха предвождани от главния редактор на сайта ПИК Звездомира Мастагаркова. Сайтът е известен с безрезервната си подкрепа за правителството и остри, понякога цинична атаки срещу опозиционери.

Демонстрацията срещу Гешев пък е вдъхновена от „Демократична България“, чиито представители също често се ръководят от задкулисни съображения.  

В кариерата на Иван Гешев като прокурор и заместник на Цацаров има няколко смущаващи момента. Сред тях е разследването за фалита на КТБ, в което няма и дума за фамозния депутат Делян Пеевски, показния арест и обвинението срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, който продължи над 7 часа в центъра на София и други.

Кандидатурата на заместник-главния прокурор Иван Гешев бе издигната единодушно от всички 11 членове на Прокурорската колегия. В следващите дни и седмици заваляха декларации в негова подкрепа от прокуратури из цялата страна. Първоначално Гешев заяви, че няма да участва в състезанието, но после прие "подкрепата за себе си като задължаваща".

Заседанието на съдебния съвет, което изслуша кандидата, протече при безпрецедентни мерки за сигурност. Членовете на съвета дори пренебрегнаха заплаха за бомба в началото на процедурата и с гласуване решиха, че ще продължат изслушването си. За първи път в демократичната история на страната главен прокурор се избира докато пред сградата на ВСС има протест срещу кандидата и друга демонстрация – в негова защита.