САЩ ще обяви първият българин санкциониран заради корупция

Херо Мустафа

 

Американският посланик в България Херо Мустафа обяви пред "Нова телевизия", че до края на седмицата държавният секретар на САЩ ще наложи забрана на един българин да влиза в страната заради корупция.

"България е важен партньор и приятел на САЩ и ние сме заедно в борбата с корупцията", каза посланик Мустафа на български.

Тя припомни, че в края на миналата година САЩ обяви, че са готови да санкционират замесени в корупция българи. Конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност.

"Впоследствие ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон "Магнитски" и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо", каза още Херо Мустафа.

Относно енергийната диверсификация на България посланика каза, че тя трябва да бъде реализирана на практика, а не само да се разглежда принципно. Очаква се в страната да пристигнат технически експерти от САЩ, които ще обсъдят този въпрос с управляващите.