Американският посланик Херо Мустафа: Корупцията спъва икономическия растеж

Херо Мустафа и Младен Маринов

 

„Корупцията не е изолиран проблем, тя е един от проблемите на региона и тя пречи на икономическия растеж, както и на правителствата да развиват своите страни“. Това заяви посланикът на САЩ в България Херо Мустафа в реч на Форума за устойчивост на Западните Балкани, който се провежда в София. Според нея корупцията освен това създава възможност за радикализация и екстремизъм и са необходими нови начини за противодействие. Мустафа коментира, че Европа би била по-слаба без всички държави на Балканите да бъдат интегрирани. Тя заяви също, че никоя страна не е изолирана от екстремизъм и радикализация заради движението на хората.

„Радикализацията, независимо от идеологията, е реална заплаха, която подкопава ценности и устоите на закона“, заяви на форума министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той добави, че службите следят трансграничната престъпност, трансферите на пари и пропагандата в интернет, а обменът на информация с други държави е високоинтензивен. "Нямаме идентифицирани български граждани, взели участие във военни конфликти или подпомагали такива лица, но това не ни прави по-малко бдителни", каза още той.

Борбата с корупцията бе сред основните приоритети в работата на новия посланик на САЩ в България. Още при изслушването си пред Сенатската комисия по външни отношения преди да стъпи в длъжност, Херо Мустафа определи като една от мисиите си в България борбата с корупцията. В края на ноември тя обяви, САЩ готвят санкции срещу корумпирани български управници. Те няма да могат да посещават САЩ.