На къде отива ЕС

Бойко Борисов

 

"Дъното на ЕС" - една статия на германско издание "Шпигел", която разглежда дъното на ЕС, където е България.

Повод за статията е миналогодишния доклад на Европейската комисия за атестация и оценка на България и Румъния в областта на реформите и върховенството на закона. Доклада се изготвя всяка есен и е част от мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка, на които са подложени двете страни, след присъединяването им към ЕС през 2007 г.

В последният доклад, публикуван в края на октомври, страната ни получи много добри оценки. Беше посочено, че България работи "последователно" в борбата с корупцията и организираната престъпност и "консолидира своята правна и институционална структура". 

На тази база тогавашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че екипът му ще обмисли спиране на мониторинга за страната ни, но окончателното решение за това бе оставено в ръцете на комисията на Урсула фон дер Лайен и все още то не е взето.

В своя анализ журналиста от "Шпигел" Кено Версек пише, че е много озадачаващо как Европейската комисия е стигнала до положителната си оценка за България и посочва факти от българската действителност, противоречащи на добрите оценки в доклада. 

Той посочва, че България е устойчиво на последно място в класациите за корупция и свобода на медиите в Европейския съюз. 

"В страната почти не са останали независими медии, а журналисти рискуват работата си, ако изразят недоволство", пише авторът. 

"Медийният пазар вече е почти напълно разделен между олигарси, които също контролират политически партии или са близо до тях и по този начин корумпираните български политици, бизнесмени и служители в администрацията няма от какво особено да се притесняват", добавя в статията си журналиста.

Като пример посочва придобиването на най-голямата медийна група "Нова броудкастинг груп" от братята Домусчиеви - "двама от най-богатите българи, близки до Борисов и партията му ГЕРБ".

Той припомня и скандала „Апартаментгейт”, където излезе на светло злоупотребата с власт на много български политици, както от управляващите, така и от опозицията, закупили луксозни апартаменти в София на цени под пазарните. 

Разгледани са и злоупотребите с европейските фондове за селски туризъм, където пак близки до властта хора използват милионите от Брюксел, за да си направят частни вили. 

В България законът е това, което Борисов казва и поръчва, понякога по телефона или само чрез sms, пише Версек.
  
"Премиерът Бойко Борисов е силният човек в България повече от десетилетие. На пръв поглед той води умерено консервативна и проевропейска политика и избягва конфронтация с Брюксел и устни нападки срещу ЕС, каквито отправя Виктор Орбан, но вътре в страната Бате Бойко - бивш полицай, карате боец и бодигард, управлява с твърда ръка", добавя авторът.

"Той се представя като добър и приятелски настроен началник и често говори като човек от народа. За него е важно да не изглежда като автократ. Но системата му няма почти нищо общо с реално върховенство на закона", се допълва в анализа.

Много са фактите придържащи България на дъното и ние знаем причините, но тази статия повдига още един въпрос...на къде отива ЕС.