Ляв германски депутат иска контрасанкции за САЩ заради „Северен поток 2“

Германия ревностно защитава руския проект "Северен поток 2"

 

Депутатът на фракцията "Левите" в Бундестага Александър Ной заяви, че Европа не се нуждае от втечнен газ от САЩ. Той иска да се наложат и контрасанкции срещу САЩ в отговор на заплахите за санкциониране на европейски фирми, участващи в изграждането на руския газопровод „Северен поток 2“

Това е поредна немска подкрепа за спорния газопровод, който цели да се заобиколи Украйна и да утвърди руския енергиен монопол в Европа. Преди дни паряита "Алтернатива за Германия" също призова правителството да защити европейските компании от санкциите на САЩ. Те определят проекта като "незаменим елемент на енергийните доставки в Германия" и са настояват, че неговата реализация е в интерес на Берлин и Европа. "Всяко забавяне на въвеждането на "Северен поток 2" в експлоатация е заплаха за енергийните доставки на Германия и трябва да се избегне. Федералното правителство трябва заедно с други европейски страни да подготви мерки, които ще направят санкциите на САЩ неефективни", се изтъква в изявлението на депутатите от "Алтернатива за Германия". За "Алтернатива за Германия" отдавна съществуват подозрения, че получава финансиране от Русия, за да прокарва интересите на Москва.

Миналата седмица Германия премахна една от последните пречки пред газопровода „Северен поток 2“, като пренебрегна основния европейски принцип – един търговец да не е едновременно производител и доставчик на газ. Газопроводът е на стойност 9,5 млрд. евро и вече е съгласуван с всички страни, през които преминават тръбите - Германия, Швеция, Финландия и Дания.

Според международни наблюдатели обаче налагане на германски санкции на САЩ може да предизвика реципрочен отговор от Вашингтон. Неотдавна президентът Доналд Тръмп отложи с няколко месеца налагането на мита за европейски автомобили, но евентуални германски санкции биха могли да ускорят процеса. Това би бил тежък удар за германската икономика, която е на ръба на рецесията, а автомобилостроенето е гръбнакът на немския бизнес.