САЩ искат ПВО системи в България и Румъния за сдържане на руската агресия

Американски ПВО системи ще сдържат руската агресия в Черно море

Системи за противовъздушна отбрана и ракетни комплекси да бъдат разположени в България и Румъния като мярка за сдържане на руската агресия в черноморския регион, предлага доклад на американския правителствен аналитичен център RAND Corporation. Сред другите описани мерки са разширяване и активизиране на ученията на НАТО, както и подобряване на отбранителния потенциал на Грузия и Украйна.

Аналитиците от RAND посочват със загриженост, че през последните години Москва е модернизирала Черноморския си флот и е укрепила силите в Южния военен окръг. Те смятат, че Русия се стреми да превърне Черно море във вътрешно руско море, при това не само с военни средства, но и с информационни, енергийни, политически средства.

Кремъл веднага отговори на изводите в доклада с декларацията, че руските въоръжени сили в черноморския регион са в състояние да отблъснат всяко външно влияние.  

Междувременно стана ясно, че САЩ ще изпратят в Европа рекордните 20 000 военни през 2020 година, което е най-голямото прехвърляне на въоръжени сили на континента през последните 25 години. Американските военни ще вземат участие в съвместното учение „Защитник 2020“, което започва през април следващата година. Маневрите ще се проведат в 10 различни европейски държани. За ученията САЩ ще изпратят и 3 танкови дивизии, както и още много военна техника.