Парадоксално: мониторингът за България отпада, за Румъния не

Политическите съображения отново надделяха над реалността в Брюксел

 

Европейската комисия обяви в края на мандата на Жан-Клод Юнкер поредното си парадоксално решение – мониторингът за България да отпадне, а наблюдението да остане за Румъния. Редовният мониторинг над двете страни продължи над 12 години.

Брюксел описва прекратяването на досегашния механизъм за България като “преход” към мониторинг за върховенството на закона, който тепърва ще се създава, като ще важи за всички членки на ЕС и ще обхваща повече области от сега наблюдаваните в България и Румъния.

Ако разглеждаме обективно резултатите в борбата с корупцията, Румъния е на светлинни години от България, с оглед на постигнатото от шефката на Антикорупционната дирекция Лаура Кьовеши, която успя да вкара в затвора хиляди корумпирани политици. Сред тях са бившият министър-председател Адриан Нъстасе и бившият председател на Камарата на депутатите и лидер на социалдемократите Ливиу Драгня. Политиците в България наблюдаваха работата на Кьовеши със смесица от неверие и страх. И обявиха, че Румъния се е превърнала в „прокурорска република“. Смешният опит да се принизи работата на Кьовеши бе опроверган от ЕС, който я избра за първия европейски главен прокурор. Впрочем обвиненията срещу нея от социалистическото румънско правителство бяха подобни на българските.

В същото време успехите на България в борбата с корупцията са повече от съмнителни. Особено след скандалите с “Апартаментгейт”, “къщите за тъщи” или сериала “КТБ”. Започналите няколко съдебни дела срещу български олигарси все още са с неясен изход, макар повечето българи да смятат, че ще завършат както повечето подобни дела – с нулев резултат.

Брюксел все пак уточнява, че “докладът не казва, че целта в България е постигната и работата е свършена…Той не е знак, че всичко е перфектно”. Това, преведено от бюрократичния език на ЕС означава, че нищо не е свършено или е направено само формално, но политическите съображения вземат връх над реалността.

Решението за отпадането на мониторинга над България бе прието с ликуване от властите. За обикновените българи пък това означава, че Брюксел твърдо застава на страната на властта срещу хората, които хранеха надежди Европа да пребори корупцията в страната. И може би означава край и на досегашния еврооптимизъм на българите..