Масови протести в цялата страна и сблъсаци в София

протест против тиквеното управление

Новият политически сезон започна с масови протести в цялата страна. Докато народните представители заседаваха в новата пленарна зала на Народното събрание, отвън хората не спираха да скандират оставка. Напрежението ескалира, когато полицията атакува протестиращи, които се опитваха да обърнат камион на жандармерията и да пробият блокадата. Униформените започнаха да пръскат хората с газ. Има пострадали и от двете страни включително екип на bTV. Има и арести. На брифинг полицията заплаши, че ако напрежението ескалира ще отговори с физическа сила. Жандармерията извади и водно оръдие, то е разположено срещу Александър Невски.

Желанието на управляващата хунта и премиера да останат на власт изглежда е на всяка цена, след като повече от месец си затварят очите пред недоволството на хората, нарастващото напрежение и опасността от граждански сблъсъци.

Представителите на ГЕРБ начело с Бойко Борисов продължават да се крият от хората, неуморно протестиращи по улиците на цялата страна и чужбина повече от месец и да се държат сякаш те не съществуват. Дори днес премиера не си направи труда да отиде до Народното събрание и да се изправи от трибуната пред народните представители и народното недоволство. 

Той доказа, че освен некадърен политик е и страхливец, недостоен да стои на поста, който заема. Доказа, че е диктатор, който не иска да остави властта дори пред опасността от това да се пролее кръв.

И докато полиция и протестиращи стоят настръхнали едни срещу други, той небрежно пътува със своята джипка, демонстрирайки бог знае какво, стискайки властта и откраднатите милиони далече от хорския гняв, далече от реалната обстановка.