ЕС удължи санкциите на Русия до края на 2021 година

знаме ЕС

Съветът на ЕС реши да удължи срока на санкциите срещу отделни икономически дейности на Руската федерация до 31 януари 2021 г.

Решението се основава на последната оценка направена по изпълнение на договореностите от Минск, които трябваше да бъдат приложени до 31.12.2015 г. Оценката е направена през юни тази година и според лидерите на ЕС все още не е постигнато пълно прилагане (на договореностите от Минск).

Санкциите ограничават достъпа на някои руски банки и компании до капиталовите пазари в ЕС. Забраняват и вариантите за финансова помощ и посредничество към руските финансови институции.

Забранява се също прекият или непрекият внос и износ, както и прехвърляне на свързани с отбраната средства. Въведена е забрана за изделия с двойна употреба, които биха могли да се използват за военни цели или от военни крайни потребители в Русия.

Ограничен е достъпът на Русия до оборудване в енергийната област, което може да се използват в руската енергетика, например в проучването за добив на нефт и производството на нефт.

Санкциите бяха въведени през 2014 г. заради действията на Русия в Украйна, включително анексирането на Кримския полуостров.