Споразумението между ЕС и Великобритания е подписано

Днес Европейският съвет подписа споразумението с Великобритания за оттеглянето и от ЕС.

След влизането му в сила от 1 февруари предстои преходен период до 31 декември, през който гражданите и дружествата трябва да се адаптират към настъпилите промени.

Британският парламент одобри предсрочни избори на 12 декември

 

Великобритания ще проведе предсрочни парламентарни избори през декември. Депутатите в Уестминстър гласуваха предсрочния вот да бъде на 12 декември, както предложи премиерът Борис Джонсън. Те гласуваха с 438 гласа "за" и 20 "против" за избори в навечерието на Коледа, което ще се случи за първи път от век на Острова. Очаква се тези избори да бъдат най-непредвидимите от десетилетия, отбелязва Гардиън.

Предсрочни избори във Великобритания, ако Брекзит пак бъде отложен

 

Ако ЕС предложи отлагане на Брекзит до 31 януари, във Великобритания ще  да се проведат предсрочни избори. Това заяви говорителят на премиера Борис Джонсън, цитиран от медиите на Острова. По-рано стана ясно, че Европейският парламент подкрепя отлагане на Брекзит.

Борис Джонсън поиска отлагане на Брезкит, но заяви, че това би било грешка

 

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е изпратил до Брюксел писмо с искане за отлагане на Брекзит, но без неговия подпис, съобщава Би Би Си като се позовава на източник от "Даунинг стрийт". Изпратено е и второ писмо, подписано от Джонсън, в което той заявява, че според него отлагането би било грешка.