Жан-Клод Юнкер: Можем да договорим сделка с Лондон за Брекзит преди 31 октомври

 

Лондон и Брюксел може да постигнат споразумение за Брекзит преди 31 октомври, заяви в интервю председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Изявлението му стана след като правителството на Борис Джонсън е изпратило в ЕС предложение за промени в сделката за Брекзит, договорена от Тереза Мей, която няколко пъти бе отхвърляна от британския парламент и доведе до оставката на бившия премиер.

Джонсън: По-скоро бих умрял в канавка, отколкото да искам ново отлагане на Брекзит

 

Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 31 октомври. Това заяви категорично британският премиер Борис Джонсън в реч в полицейски участък в Уейкфийлд, Северна Англия. Джонсън допълни в характерния си стил, че по-скоро би умрял в канавка, отколкото да поиска ново отлагане на Брекзит. На 15 октомври трябва да има предсрочни парламентарни избори, на които британският народ да реши дали да напусне Европейския съюз на 31 октомври, или да остане още време в ЕС, категоричен е премиерът.

Борис Джонсън загуби мнозинството си в парламента, иска избори

 

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че ще насрочи нови избори на 14 октомври. Изявлението му идва след като неговата Консервативна партия изгуби мнозинството си в парламента. Джонсън добави, че ще отстрани от листите с кандидат-депутати консерваторите, несъгласни с излизането на Великобритания от ЕС без споразумение. Британският премиер уточни, че не желае нови избори, но напредъкът в преговорите с ЕС би бил "невъзможен", ако те спечелят.

Кралицата замрази работата на парламента по искане на Борис Джонсън и осигури Брекзит

 

Кралица Елизабет Втора даде съгласие работата на британския парламент да бъде замразена с близо месец, до 14 октомври. Това стана след искане на премиера Борис Джонсън. Процедурата е сред прерогативите на монарха на Великобритания и е на практика формална, след официално искане от министър-председателя. Тази информация бе разпространена вчера от Би Би Си и Гардиън, след което бе потвърдена от Борис Джонсън.