Предсрочни избори във Великобритания, ако Брекзит пак бъде отложен

Брекзит без споразумения изглежда все по-вероятен

 

Ако ЕС предложи отлагане на Брекзит до 31 януари, във Великобритания ще  да се проведат предсрочни избори. Това заяви говорителят на премиера Борис Джонсън, цитиран от медиите на Острова. По-рано стана ясно, че Европейският парламент подкрепя отлагане на Брекзит.

След гласуването в британския парламент да се даде повече време за подробно разглеждане на споразумението за напускане, молбата на британското правителство за отлагане до 31 януари остава на масата, обяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. Мисля, че е препоръчително, както поиска и председателят Доналд Туск, Европейският съвет да приеме такова отлагане. Това ще позволи на Великобритания да изясни позицията си, каза още Сасоли.

Говорителят на премиера на Великобритания обаче съобщи, че Борис Джонсън е разговарял с Доналд Туск и му е заявил, че все още е против отлагане на Брекзит. Говорителят допълни, че не са предвидени повече срещи с лидера на опозицията Джереми Корбин. „Джонсън иска Великобритания да напусне на 31 октомври с договореното от него споразумение, но гласуването вчера прави сценарий Брекзит без сделка по-вероятен, предупреди представителят на „Даунинг стрийт“. Ако бъде наложено вето на отлагането на Брекзит, ние имаме план да го направим, разкри още говорителят. Запитан дали Джонсън може да организира предсрочни избори преди Коледа, той отговори утвърдително.