Проучване: Партията на Борис Джонсън с най-голяма изборна победа от времето на Маргарет Тачър

Борис Джонъсн е на път да повтори изборните резултати на Маргарет Тачър

 

Консервативната партия на премиера Борис Джонсън е на път да спечели най-голямата си изборна победа от 1987 година, показва проучване във Великобритания. Данните от социологическо проучване на YouGov. Цитирано от Ройтерс, показва, че на предсрочните избори на 12 декември торите ще спечелят 359 депутатски места в 650-местната Камара на общините. Изследването е на YouGov, който точно прогнозира резултата от изборите през 2017 г. Подобен категоричен резултат ще даде мандат на премиера Борис Джонсън да извади страната от ЕС, смятат социолозите.

Опозиционната Лейбъристка партия ще си осигури 211 места, което е спад от 262 депутатски места, според изследването на YouGov. Шотландската национална партия ще спечели 43 места, либералните демократи - 13 места, а партия "Брекзит" на Найджъл Фараж не се очаква да вкара представител в парламента.

Проучването на YouGov е на базата на данни от повече от 100 000 интервюта за над 7 дни, като са взети под внимание демографията, конкретни обстоятелства в избирателни райони и национална статистика.

Бързото излизане на Обединеното кралство от ЕС е основното изборно послание на премиера Борис Джонсън. Спънките в британския парламент обаче попречиха Брекзит да стане факт на 30 октомври, както бе договорено с Брюксел. Лейбъристите на Корбин пък предлагат референдум за условията по напускането на Евросъюза. Очевидно британците са твърдо решени страната им да напусне ЕС и британската икономика да бъде освободена от бюрократичните директиви на Брюксел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, открит привърженик на Брекзит, от своя страна обеща на Лондон бързо и всеобхватно търговско споразумение, което да стимулира бизнеса на Обединеното кралство да развие потенциала си.