Полша иска ЕС да подкрепи демонстрантите в Беларус

След изборите в Беларус, спечелени отново от Александър Лукашенко, който управлява страната от 1994 година, хиляди демонстранти излязоха на улицата в столицата Минск и други градове в страната.

Опонентите на Лукашенко твърдят, че изборните резултати са нагласени. Лукашенко печели малко под 80%, а Светлана Тиханова, която е основният му опонент е втора с едва 7%.

За да бъдат разпръснати демонстрантите, органите на реда използват физическа сила, сълзотворен газ и шокови гранати.

Франция провежда избори въпреки пандемията?!

Днес във Франция се провеждат местни избори. Френските избиратели ще трябва да дадат гласа си и да изберат около 35 хил. кмета и над 500 хил. общински съветниц. 

Парадоксално всички събития предполагащи струпване на много хора на едно място са забранени, само изборите правят изключение. На фона на разрастващия се  коронавирус във Франция (по данни от събота в страната има 3661 потвърдени случая на коронавирус и 79 починали), френският президент Еманюел Макрон и правителството му изключиха варианта изборите да бъдат отменени.

Москва не посмя да арестува протестиращи на поредната демонстрация за свободни избори

 

Изненадващо властите в Москва не посмяха да арестуват протестиращи срещу отказа на избирателната комисия да регистрира опозиционни и независими кандидати за местните избори следващата седмица. Шествието „против политическите репресии“, организирано от щаба на опозиционера Алексей Навални, не бе разрешено от Кремъл.

Руска опозиционна кандидатка обяви гладна стачка заради недопускането ѝ до изборите

 

Руската опозиционна кандидатка за градския парламент в Москва Любов Собол, която бе сред недопуснатите до изборите, обяви гладна стачка. Всекидневните протести на другите отстранени от вота на 8 септември опозиционери Иван Жданов и Иля Яшин, както и на техни симпатизанти, продължават. На серията от протести пред Избирателната комисия в Москва имаше арести и полицейско насилие над демонстрантите.

Тагове

Проруската партия "Съгласие" не успя да управлява в Латвия

 

Минаха три месеца от парламентарните избори в Латвия и победата на проруската социалдемократическа партия "Съгласие". Тъй като никоя от големите партии не поискаха да съставят коалиционно правителство с нея, беше даден шанс на Янис Борданс от "Новата консервативна партия" и Алдис Гобземс, които също не се справиха със задачата да съставят правителство.

Манфред Вебер посочи България за пример на Европа

 

Вчера се проведе Националната предизборна среща на ГЕРБ. Бойко Борисов отново заслужи внимание със своя опростен изказ и бащинско отношение в речта си към членовете на партията и тя бе широко разпространена. Не по-малко внимание обаче заслужава и посланието на водещият кандидат на ЕНП Манфред Вебер пред общността на ГЕРБ.