Руска опозиционна кандидатка обяви гладна стачка заради недопускането ѝ до изборите

Руската опозиционна кандидатка Любов Собол

 

Руската опозиционна кандидатка за градския парламент в Москва Любов Собол, която бе сред недопуснатите до изборите, обяви гладна стачка. Всекидневните протести на другите отстранени от вота на 8 септември опозиционери Иван Жданов и Иля Яшин, както и на техни симпатизанти, продължават. На серията от протести пред Избирателната комисия в Москва имаше арести и полицейско насилие над демонстрантите.

Руски медии, които не са под контрола на Кремъл, разказват за чиновническите трикове на избирателната комисия, с която се отстраняват неудобните на властта кандидати. Процедурата за регистрация за вота е изключително тромава – кандидатите, които не са издигнати от някоя от парламентарно представените партии, трябва да съберат между 4500 и 5500 подписа, поне 3 процента от гласоподавателите в даден район на столицата. Освен подписа и имената си, поддръжниците трябва да впишат и домашния си адрес. След това чиновници трябва да въведат повторно имената на поддръжниците и адресите им - този път в електронни таблици. Избирателната комисия проверява парафите и по странни критерии може да анулира значителен брой от тях - ако вместо "бл." е изписана цялата дума "блок", или ако вместо "ап." е изписано "апартамент", например, подписът се приема за невалиден.

Чиновниците в комисията също допускат грешки, съзнателни или несъзнателни, има случаи при които вместо "Ленинградски проспект" в базата данни се въвежда "Ленински проспект", а това според правилата на комисията също прави подписите невалидни. С подобни трикове и още куп бюрократични препятствия редица влиятелни опозиционни активисти умишлено не бяха регистрирани за участие в изборите за градски парламент в Москва.

 

 

Тагове