Въпреки репресиите опозицията нанесе удар по партията на Путин на вота в Москва

Въпреки репресиите по време на протестите опозицията заби звучен шамар на партията на Путин

 

Управляващата партия на президента Владимир Путин "Единна Русия" претърпя сериозен удар на частичните местни избори в Русия, като загуби около една трета от местата, които контролираше досега в московската Дума. Опозиционните кандидати ще заемат 20 от 45-те места в Московската дума, показват резултатите от вота при преброени 99% от бюлетините, съобщи радио Свобода. 13 ще бъдат членовете на местния парламент от руската комунистическа партия. Либералната партия „Яблоко“ ще има три места. Избран беше и един независим кандидат, подкрепен от формацията. „Справедлива Русия“ ще има трима представители.

Останалите 25 места в Московската дума ще бъдат заети от независими кандидати, подкрепени от президентската партия „Единна Русия“. Формацията не издигна своя листа на местните избори в Москва заради спадащата ѝ популярност. Така партията на Путин загуби една трета от местата, които имаше в предишния мандат. Управляващата партия обаче отбеляза загуби и в други региони. В местния парламент в Хабаровск най-много места ще има националистическата Либерално-демократична партия на Русия. Опозиционерът Алексей Навални обяви за успешна своята стратегия „умно гласуване“. Той призоваваше гласоподавателите да гласуват за опозиционния кандидат с най-големи шансове да бъде избран, независимо от партийната му принадлежност.

Изборите бяха внимателно следени от международната общност заради масовите протести в Москва заради отказа на избирателната комисия да регистрира кандидати на опозицията. Стотици демонстранти бяха арестувани, при сблъсъци с властите бяха ранени десетки. Полицейското насилие при потушаването на протестите беше осъдено от правозащитни организации.

Независими наблюдатели на местните избори в неделя съобщиха за хиляди сигнали за изборни нарушения. Организацията „Голос“ съобщи за 1708 нарушения, от тях 564 в само в Москва. Сред сигналите има такива за бюлетини с предварително отбелязан вот, вкарвани с кашони в изборна секция в град Сергиев Посад, Московска област.

Местните избори в Русия бяха сред най-напрегнатите от години. Рейтингът на Единна Русия пострада сериозно от недоволството на обществото от увеличаване на възрастта за пенсиониране в момент на намаляващи приходи.

Междувременно ЕС обяви, че няма да признае резултатите от вчерашните руски местни и регионални избори в Крим, защото полуостровът принадлежи на Украйна, а не на Русия. Това обяви говорителката на ръководителката на външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс.