Арести в Москва в деня на изборите

15 души бяха арестуване в Москва в деня на изборите

 

Полицията в Москва задържа 15 души заради тениски с надписа „Свобода за политзатворниците“ в деня на изборите, съобщи Радио Свобода. Сред тях са правозащитничката Виктория Ивльова, координаторът на проекта „Обединени демократи“ Татяна Усманова, Мария Алехина от Pussy Riot и началникът на предизборния щаб на студента от Висшето училище по икономика Егор Жуков Евгений Овчаров. Сред арестуваните е и журналистът от „Новая газета“ Иля Азар, макар че той е бил в дрехи без надписи. Все още не е ясно в какво са обвинени задържаните.

Малко по-рано на Пушкинския площад са били задържани други 7 души, които раздавали на минувачите листовки с информация за политзатворниците, които са зад решетките заради подкрепата си за опозицията. Те също са били прибрани в полицейския участък. Според един от полицаите, причина за ареста им е незаконната агитация в деня на изборите. Но на листовките обаче агитация няма.

Властите в Русия вече повдигнаха наказателни дела след масовата протестна акция на 27 юли в центъра на Москва, която бе в подкрепа на опозиционните кандидати за депутати в Градската дума. По това дело бяха арестувани 16 души. Някои от тях получиха вече и присъди от по няколко години затвор.

Към 21, 30 ч. московско време в някои от секциите в Москва бяха преброени бюлетините. Наблюдатели и кандидати, присъствали на преброяването на гласовете, публикуват снимки на протоколите с първите резултати. В някои райони опозиционните кандидати и другите от властта са наравно, а някъде опозиционни и независими кандидати водят пред представителите на властта.

Журналистът Иля Азар поздрави във Фейсбук кандидата на опозиционната „Яблоко“ Сергей Митрохин с победата му в 43-и избирателен район. Според него той изпреварва със сериозна преднина другите кандидати.

Изборите в Русия са за местни и регионални власти. Те бяха белязани от вълна на масови протести през лятото, избухнали след отказа на ЦИК да допусне до участие редица популярни опозиционни политици. По време на протестите бяха задържани над 2 000 души, при последния полицията отведе и 90 непълнолетни деца.

 

Тагове