Москва не посмя да арестува протестиращи на поредната демонстрация за свободни избори

Изненадващо на непарзрешения протест нямаше арести и полицейско насилие

 

Изненадващо властите в Москва не посмяха да арестуват протестиращи срещу отказа на избирателната комисия да регистрира опозиционни и независими кандидати за местните избори следващата седмица. Шествието „против политическите репресии“, организирано от щаба на опозиционера Алексей Навални, не бе разрешено от Кремъл.

По време на такива митинги на 27 юли и 3 август бяха задържани по над 1 000 участници, а Следственият комитет на Русия заведе дела срещу някои от тях. На 10 август се състоя разрешен от властите протест, в който се включиха над 50 000 души. След митинга тогава започна „мирна разходка“, задържаните бяха над 200 души. „Неразрешената демонстрация на 31 август се оказа най-мирната за протестното лято“, написа фоторепортерката от „Новая газета“ Виктория Одиссонова в материала си за изданието. Основна част от исканията на протестиращите бе да бъдат освободени политзатворниците, обвинени по делото за „масовите безредици“. Според оценката на „Коммерсантъ“ участниците са били около 1 200 души, а МВР е съобщило за 750. И не е имало арести и полицейско насилие, както на предишните демонстрации, подчертава изданието.

Според политически наблюдатели въздържането на властта от репресии вероятно се дължи и на острите реакции на Запада. Много страни и международни организации осъдиха насилието над протестиращи в руската столица. Дори френският президент Еманюел Макрон, който се придържа към по-мека политика спрямо Москва, изрази пред Владимир Путин своето неодобрение от бруталното поведение на силовите структури на Русия по време на протестите.  

В шествието на 31 август се включиха недопуснати до участие в изборите за депутати в Московската градска дума, сред които Любов Собол, основателят на партията „Яблоко“ Григорий Явлински, гражданският активист и правозащитник Сергей Махнаткин.