Партията на Борис Джонсън разгроми лейбъристите на вота, пътят към Брекзит открит

Партията на премиера Борис Джонсън постигна мнозинство в британския парламент

 

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън разгроми основния си парламентарен опонент – лейбъристката партия на извънредните избори. Първите, все още неофициални резултати за момента сочат убедителна победа за консерваторите - 368 места при необходими за мнозинство в 650-местният парламент 326 места. Предварителните резултати показват силно представяне на партията в Северна Англия. Торите побеждават в райони, където преди 3 години лейбъристите са имали мнозинство. Ако тези предвиждания се потвърдят от официалните резултати по-късно, то лейбъристите на Джереми Корбин ще претърпят най-тежката си загуба от повече от 70 години насам. Те печелят едва 191 места, губейки 71 депутати, Шотландската национална партия получава 55, с 20 повече, а партия "Либерални демократи" - 13. Екзитполът бе поръчан от три телевизии - Би Би Си, Скай и Ай Ти Ви. Тази изборна победа гарантира на торите достатъчно места в парламента да осигурят излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 януари, обобщава Ройтерс.

Премиерът Борис Джонсън свика първите избори по Коледа от 1923 г. насам, за да разбие парализата в британския парламент, който в продължение на три години не можа да вземе решение как, кога и даже дали Обединеното кралство да напусне ЕС. Сега премиерът ще опита да осигури бързо ратифициране на споразумението за Brexit, което той сключи с ЕС, така че страната да напусне блока на 31 януари, 10 месеца по-късно от първоначално планираното.

Вторият човек в опозиционната Лейбъристка партия, Джон Макдонъл, окачестви като "изключително разочароващо" поражението на лейбъристите.

Европейските лидери приветстваха очакваната победа на британските консерватори на вчерашните избори, защото дава яснота за излизането на Обединеното кралство от ЕС. Предстои Европейската комисия да преговаря за бъдещите отношения с Обединеното кралство. Очаква се Великобритания да напусне блока в края на януари, като е предвиден и преходен период до края на 2020 г.