Борис Джонсън поиска отлагане на Брезкит, но заяви, че това би било грешка

Борис Джонсън

 

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е изпратил до Брюксел писмо с искане за отлагане на Брекзит, но без неговия подпис, съобщава Би Би Си като се позовава на източник от "Даунинг стрийт". Изпратено е и второ писмо, подписано от Джонсън, в което той заявява, че според него отлагането би било грешка.

В събота Камарата на общините в британския парламент прие поправка за отлагане на излизането на Великобритания от ЕС с 3 месеца. Поправката бе внесена от Оливър Летуин с искането за отлагане, независимо дали Лондон и Брюксел ще успеят да съгласуват условията за Брекзит. Предложението му бе подкрепено от 322 депутати, против бяха 306. След обявяването на резултатите от вота почти всички представители на Консервативната партия напуснаха залата на заседанието на Камарата на общините.

Според приетата поправка, след като до 19 октомври Джонсън не успя да постигне одобрението на парламента за споразумението с ЕС, той е длъжен да поиска от ЕС отсрочка за Брекзит до 31 януари 2020 г.

Обсъжданията по новата сделка за Брекзит в Камарата на общините са продължили около 5 часа. Гласуване на самата сделка няма. Депутатите ще очакват през новата седмица законопроекта на правителството за условията на споразумението, което също ще бъде внесено за гласуване.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи в Туитър, че е получил искането зя удължаване на срока за Брекзит. Той не съобщава подробности от писмото, но посочва, че предстои да се консултира с лидерите на ЕС за това как да постъпи общността.