Британският парламент одобри предсрочни избори на 12 декември

Предсрочни избори на 12 декември, реши британският парламент

 

Великобритания ще проведе предсрочни парламентарни избори през декември. Депутатите в Уестминстър гласуваха предсрочния вот да бъде на 12 декември, както предложи премиерът Борис Джонсън. Те гласуваха с 438 гласа "за" и 20 "против" за избори в навечерието на Коледа, което ще се случи за първи път от век на Острова. Очаква се тези избори да бъдат най-непредвидимите от десетилетия, отбелязва Гардиън.

Парламентът ще бъде разпуснат в сряда следващата седмица за предизборната кампания, която ще продължи пет седмици и ще се фокусира върху Брекзит, след като премиерът Джонсън не успя да извади страната от ЕС на 31 октомври със или без сделка. Напускането на ЕС бе отложено за 31 януари, но има вариант това да стане и по-рано, ако все пак сделката, договорена от Борис Джонсън, получи одобрението на парламента.

Консерваторите ще агитират предимно в полза на сделката, а лейбъристите обещават втори референдум. Партията за Брекзит ще се позиционира още по-вдясно от Джонсън, призовавайки за Брекзит без сделка, докато либералдемократите ще продължат да защитават идеята, че Великобритания трябва да остане в ЕС. Социологическите проучвания дават на консерваторите около 10 пункта преднина пред лейбъристите.