ЕП утвърди новата еврокомисия на Урсула фон дер Лайен, без британски комисар

комисарите на Урсула фон дер Лаен ще бъдат с един по-малко, без британски представител

 

Европейският парламент утвърди новия състав на Европейската комисия с председател германката Урсула фон дер Лайен. В гласуването участваха 707 евродепутати. От тях 461 бяха "за", 157 - "против", а 89 се въздържаха. За да встъпи в длъжност, новата комисия трябва да получи официалното одобрение и от Европейския съвет. Очаква се комисията да започне работа от 2 декември.

В понеделник държавите членки на ЕС се съгласиха новата Европейска комисия да започне работа без представител на Великобритания, въпреки опасността новата изпълнителна власт да се окаже незаконно сформирана. В началото на месеца британският премиер Борис Джонсън отказа да номинира комисар. Той се позова на правилото, че преди избори правителството няма право да прави назначения на международни позиции. Във Великобритания на 12 декември предстоят общи избори.

Служител на ЕС призна, че някои от решенията на Комисията в областта на конкуренцията или търговията могат да бъдат обжалвани пред Съда на ЕС, като се атакува законността на сформирането й. Еврокомисията обаче е "много уверена", че съдиите ще се съгласят с решението да започне да функционира без британския еврокомисар, смятат в Брюксел. За пример се дава Договорът от Лисабон, който позволява ако комисар напусне преди края на мандата си, длъжността му да остане вакантна.

В началото на месеца Еврокомисията започна наказателна процедура срещу Обединеното кралство заради отказа да номинира комисар, както предвиждат правилата на ЕС. Фон дер Лайен даде срок на Джонсън да посочи кандидат до миналия петък (22 ноември), но той го пропусна. Премиерът Борис Джонсън мотивира отказа си с твърдата увереност, че ще успее да извади Великобритания от Европейския съюз дори преди крайния срок 31 януари.

Урсула фон дер Лайен ще бъде първата жена, оглавила Европейската комисия. Номинацията ѝ стана факт след няколко дни на инфарктни преговори в Брюксел. След като държавните и правителствени ръководители не успяха да се договорят за няколко други компромисни сделки, в началото на юли изненадващо се обединиха около 60-годишната майка на седем деца. Фон Лайен е поддръжник на силните евроатлантически отношения и откровено признава необходимостта от по-големи разходи за отбрана в Германия. Смята се за приближена на германския канцлер Ангела Меркел и наблюдатели смятат, че ще продължи политиката ѝ в силно доминирания от Германия Европейски съюз.