Руски кораби провокират Великобритания в териториалните ѝ води

Руски военни кораби не за първи път провокират Великобритания в Ламанша

 

Руски кораби са провокирали Великобритания, като са навлезли в териториалните ѝ води в Ламанша. Това наложило британският патрулен кораб HMS Mersey да съпровожда отряда, съставен от три кораба на Балтийския флот на Русия. Това става ясно от съобщение на официалния сайт на военноморските сили на Обединеното кралство. Уточнява се, че HMS Mersey е ескортирал руския отряд, включващ патрулната фрегата "Ярослав Мъдри", танкера "Ельня" и буксира "Виктор Конецкий" в продължение на три дни, започвайки в събота.

"Британският кораб трябва да приключи задачата си по-късно днес, когато руските кораби ще напуснат британските териториални води", се изтъква в съобщението на ведомството.

Руските кораби на Балтийския са напуснал Балтийск на 1 октомври и са се отправили към Индийския океан за участие в на руско-индийските военни учения "Индра-2019", които започват на 10 декември.

Това не е първият случай, в който британските военноморски сили съпровождат руски военни кораби в Ламанша. През май тази година фрегата HMS Northumberland ескортира руски кораб за борба с подводници "Североморск". Кралските военновъздушни сили пък неведнъж са били вдигани по тревога заради руски самолети, навлизащи във въздушното пространство на Великобритания.