Британски генерал: В състояние на война сме заради кибератаките на Русия и Китай

Генерал Ник Картър

 

„Великобритания е принудена постоянно да се намира в състояние на война заради кибератаки от територията на Русия и други държави“. Това обяви началникът на Генералния щаб на британската армия генерал Ник Картър, цитиран от „Дейли телеграф". "Променящият се характер на бойните действия показва, че границите между състоянието на мир и война се размиват", каза той и подчерта, че всичко това е заради съперничеството на големи сили и борбата за идеи с недържавни структури, които заплашват Великобритания всеки ден.

Според ген. Картър основната заплаха за Великобритания в момента е свързана с информационното пространство и произхожда от териториите на Русия и Китай. Лондон вече обвини някои руски медии с кореспондентски бюра в Обединеното кралство като източници на дезинформация. Картър обаче е категоричен, че Великобритания ще отговори на всички атаки.

Русия и Китай нееднократно отхвърлиха обвинения, че са замесени в кибератаки. Руското външно министерство определи обвиненията като шпиономания.

Генерал Ник Картър не за първи път предупреждава за нарастващата заплаха от страна на Русия. Миналата година той предупреди, че агресивната външна политика на Москва през последните години я превръща в сериозна военна заплаха. Руските въоръжени сили са развили способности, на които дори Великобритания трудно може да противодейства“, заяви той. И допълни: „Русия е най-сложното комплексно предизвикателство за сигурността ни, с което сме сблъсквали от Студената война насам. Опасността е вече по-голяма от онази в миналото. Ако не отговорим подобаващо на тези заплахи още сега, нашите способности ще бъдат отслабени. Руснаците представляват ясна настояща опасност. Те са пред вратите на Европа.“ Генералът отбеляза, че на бойното поле в Сирия Русия е изпробвала всичките си ракетни комплекси и над 150 нови оръжия, оборудване и екипировка.

„Смятам, че Русия може да започне военни действия по-скоро, отколкото очакваме. Твърде вероятно е руснаците да използват подривни действия по смисъла на член 5 от Договора за НАТО, които ще застрашат самата структура на организацията, гарантираща нашата колективна отбрана и сигурност“, заяви генерал Ник Картър.