Борис Джонсън: Стотици милиарди идват в Обединеното кралство след Брекзит

Борис Джонсън

 

„Стотици милиарди паунда чакат да потеглят към Обединеното кралство след Брекзит. Ако одобрим сделката (за напускането на ЕС) с осезателно мнозинство, което можем да постигнем, тогава ще отприщим потока от инвестиции към Великобритания“. Това заяви британският премиер Борис Джонсън в официално изявление на „Даунинг стрийт“ 10, с което се дава начало на предизборната кампания на консерваторите за вота на 12 декември.

Борис Джонсън заяви още, че вината Брекзит да не се случи е на парламента и отново пламенно призова британците да гласуват за него, за да извади страната от ЕС. "Аз не искам предсрочни избори и никой не иска да има избори през декември, но стигнахме до положение, при което нямаме избор, защото нашият парламент е парализиран, блокиран от три и половина години и нашите депутати просто отказват отново и отново да изпълнят Брекзит“, заяви Джонсън. Той допълни, че ако лейбъристите на Джеръми Корбин спечелят изборите, това ще означава „шоу на ужасите с поредно отлагане на Брекзит“.

Преди изявлението Джонсън посети британската кралица, за да я информира за разпускането на парламента 5 седмици преди общите избори на 12 декември - формален акт, с който се дава начало на предизборната кампания.

Същевременно в „Дейли телеграф“ Борис Джонсън написа, че лидерът на лейбъристите Джереми Корбин е като съветския диктатор Сталин. „Такова отмъстително сочене с пръст на богатите не е наблюдавано от времето, когато Сталин се е разправил с кулаците“, написа Дгжонсън в типичния си стил.