Ройтерс: Руската помощ за Италия поставя ЕС в уязвима позиция

Помощ от Русия за Италия

Военните самолети на Русия изпратени в помощ на Италия за борбата с разпространението на коронавируса разкриха неспособността на Европейския съюз да предостави бърза помощ на страна членка в криза и предоставиха възможност на Владимир Путин отново да блесне на собствена и международна сцена, пише “Ройтерс”.

Италия благодари за изпратените през последните четири дни руски части за обеззаразяване и военен медицински персонал, на фона на недостатъчната помощ получена от държавите на ЕС.

Но висшите дипломати и служители на ЕС и НАТО виждат помощта не като щедрост, а по-скоро като геополитически ход, за разширяване и затвърждаване на руското влияние.

"Италианците направиха общо искане за помощ, а руснаците изпращат военни лекари и военна техника с военни самолети", каза високопоставен дипломат на ЕС. “Това изпраща сигнал.“

Вносът на руски газ помага за захранването на италианските централи, а Рим отдавна призовава за облекчаване на санкциите на ЕС, наложени на Москва заради анексирането на Крим през 2014 г. Санкциите бяха многократно подновявани, докато Москва продължи да подкрепя сепаратисти на различни места в Украйна.

Рим отрича, че помощта дава сигнал за сливане на геополитически интереси.

"Няма нови геополитически сценарии за проследяване. Има държава, която се нуждае от помощ, и други страни, които ни помагат", заяви външният министър Луиджи Ди Майо, цитиран от италианския вестник Il Corriere della Sera в четвъртък.

"Това не е въпрос на студена война, това е въпрос на реалност и практичност или го наречете както ви харесва.", допълва Ди Майо.

ОТ РУСИЯ С ЛЮБОВ

Русия е извършила най-малко 15 полета до Италия, използвайки военни транспортни самолети превозващи военни части за дезинфекция. Осем медицински бригади и още 100 души персонал включващи някои от най-модерните им ядрени, биологични и химически сили за защита.

"Франция ни даде 2 милиона маски, Германия ни изпрати няколко десетки респиратори. Премиерът Джозепе Конте поиска и получи няколко самолета от Русия, които докараха 180 лекари, медицински сестри, респиратори и маски", това каза правителственият комисар на Италия за спешни случаи на коронавируса , Доменико Аркури, пред RAI в неделя.

Руското правителство и неговата делегация в НАТО публикуваха множество видеоклипове на камиони на път за Бергамо, епицентъра на коронавирусната криза в Италия, в своите акаунти в Twitter, докато руските държавни медии показаха, че министърът на външните работи на Италия лично приветства първия руски самолет.

С надпис "От Русия с любов" самолетите и камионите носеха гигантски стикери, показващи руски и италиански флагове, разположени един до друг.

За разлика от това, авиолиниите на НАТО за спешни медицински доставки на европейските съюзници не са привлекли общественото внимание. Европейският съюз е изправен пред забавяне при получаването на маски и други предпазни средства, докато правителствата на ЕС затварят граници един към друг.

Авиацията на НАТО активно прекарва болни пациенти до болници, доставят легла и репатрират граждани, въпреки че НАТО не разполага със собствени звена за биологична защита.

"Това е голям успех за Путин. Мисля, че италианците попаднаха в капан", заяви висш дипломат от НАТО, като отбеляза, че Италия в момента получават повече подкрепа директно от Алианса, отколкото от Русия. Испания също поиска пряка помощ от НАТО.

Александър Баунов, старши сътрудник в Московския център Карнеги, отбеляза, че Китай и Куба също изпращат медицинска помощ в Италия. "За държави, които биха искали да се преразгледа съществуващият световен ред в тяхна полза, пандемията е възможност", каза той.

ВДИГАНЕ НА САНКЦИИТЕ

ЕС и НАТО отдавна обвиняват Кремъл, че използва разнообразни мерки, тайни действия и компютърни хакери, за да дестабилизира Запада чрез разделение в обществото.

Миналата седмица вътрешен документ на ЕС, видян от Ройтерс, обвини руските медии в разгръщане на „значителна дезинформационна кампания“ срещу Запада, за да влоши влиянието на коронавируса. Москва отрече да има такъв план.

Макар да не споменава Русия по име, шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви в своя блог тази седмица, че ЕС трябва да бъде по-наясно с „борбата за влияние чрез политиката на щедростта“.

Русия е обект на санкции на Европейския съюз по отношение на банковия, финансовия и енергийния сектор и всички 27 правителства трябва да се съгласят да ги подновяват на всеки шест месеца.

На въпрос дали Русия очаква Италия да върне услугата, като се опита да премахне санкциите на ЕС, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи това като абсурдно.

"Тук не говорим за никакви условия или изчисления или надежди", каза той в понеделник. "Италия наистина се нуждае от много по-широкомащабна помощ и Русия прави това, което е по силите и."

Източник - Reuters