България е получила здравно оборудване от НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че стотици тонове здравно оборудване са пренесени с полети на алианса по целия свят.

България също е сред държавите, които са получили подкрепа от НАТО за борба срещу разпространението на COVID-19. Столтенберг отбеляза, че нашата страна, Литва, Полша и Румъния, са сред държавите, получили доставки на здравно оборудване с полети.

Русия изпраща самолет пълен с медицинско оборудване за САЩ

Русия изпрати самолет, пълен с медицинска екипировка, в помощ на САЩ за борбата с коронавирусa.

Руски военен транспортен самолет, натоварен с медицинско оборудване, излетя рано в сряда от летище извън Москва и се отправи към САЩ след разговор между президента Тръмп и неговия руски колега Владимир Путин, предаде Ройтерс.

По време на телефонният разговор в понеделник, в които двамата президенти обсъдиха мерките, които може да се вземат срещу пандемията, Путин е предложил помощ на САЩ за борбата с коронавируса.

САЩ отпуска на Украйна 1,2 милиона долара за борба с пандемията

Украйна ще получи 1,2 милиона долара от Американската агенция за международно развитие USAID за борба с разпространението на коронавируса, съобщи "Kyiv Post".

От председателството на агенцията съобщават, че правителството на  САЩ  отпуска на Украйна медицинска и хуманитарна помощ, за да ограничи разпространението на COVID-19. 

В Украйна е въведено извънредно положение до 24 април. До момента страната е обявила 549 заразени с вируса, има 13 смъртни случаи, а 9 са оздравелите.

Ройтерс: Руската помощ за Италия поставя ЕС в уязвима позиция

Военните самолети на Русия изпратени в помощ на Италия за борбата с разпространението на коронавируса разкриха неспособността на Европейския съюз да предостави бърза помощ на страна членка в криза и предоставиха възможност на Владимир Путин отново да блесне на собствена и международна сцена, пише “Ройтерс”.

Италия благодари за изпратените през последните четири дни руски части за обеззаразяване и военен медицински персонал, на фона на недостатъчната помощ получена от държавите на ЕС.

Лекарите в Русия са без предпазно оборудване, но Путин предлага помощ на САЩ за борбата с COVID-19

Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов заяви, че Русия е готова нa пaртньoрcтвo cъc CAЩ. Той каза, че cтрaнaтa му e гoтoвa дa oкaжe пoдкрeпa нa CAЩ в борбата срещу разпространението на новия коронавирус, предаде ТАСС.

“Нaшитe eкcпeрти дoкaзaхa cвoитe умeния в Китaй и Иран, бяха изпратени и в Итaлия. Ниe cмe гoтoви дa пoдкрeпим и CAЩ, както много пъти преди cмe прeдaлгaли cъдeйcтвиe зa пoжaритe в Кaлифoрния. Oтвoрeни cмe към cътрудничecтвo”, публикува Антонов на страницата на руското посолство във “Фейсбук”.