Русия изпраща самолет пълен с медицинско оборудване за САЩ

помощ

Русия изпрати самолет, пълен с медицинска екипировка, в помощ на САЩ за борбата с коронавирусa.

Руски военен транспортен самолет, натоварен с медицинско оборудване, излетя рано в сряда от летище извън Москва и се отправи към САЩ след разговор между президента Тръмп и неговия руски колега Владимир Путин, предаде Ройтерс.

По време на телефонният разговор в понеделник, в които двамата президенти обсъдиха мерките, които може да се вземат срещу пандемията, Путин е предложил помощ на САЩ за борбата с коронавируса.

"Тръмп с благодарност прие тази хуманитарна помощ", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във вторник, предаде информационната агенция Интерфакс.

Руското посолство заяви в своя акаунт в Twitter, че Москва е изпратила помощта, след прогнозата на  Тръмп, че смъртните случаи в САЩ може да бъдат между 100 000 и 240 000,  и се надява Вашингтон да върне услугата, ако положението стане тежко и в Русия.

„Важното е, че когато предлага помощ на американските си колеги, президентът Путин се ръководи от следното съображение: когато производителите на медицинско оборудване в САЩ наберат скорост, те ще могат да им върнат жеста, ако е необходимо“, написаха в Twitter от руското посолство.

Естествено руската помощ никога не е безусловна и приемащите я трябва да имат едно наум. Русия вече даде заявки, че очаква санкциите срещу нея да бъдат свалени.

Тръмп в понеделник каза, че е разговарял с Путин и загатна, че Русия може да изпрати помощ.
„Трябва да кажа, че сме имали страхотни отношения с много страни“, каза Тръмп. „Китай ни изпрати някои неща, което беше страхотно. Русия ни изпрати много, много голям самолет, медицинско оборудване, което беше много приятно.“

В същото време Русия отчете повече от 2000 случая на вируса, но много здравни експерти подлагат на съмнение изложените данни.

Източник: NEW YORK POST