Майк Помпео: САЩ и ЕС трябва останат обединени срещу Русия и Китай

Майк Помпео

 

Съединените щати и Европа трябва да останат обединени срещу заплахите, идващи от Русия и Китай. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпео в навечерието на 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена. В своята реч за уроците от падането на Берлинската стена през 1989 година, Помпео каза, че "Западът, всички ние, загубихме пътя си в приятната възбуда от този горд момент. Ние мислехме, че можем да отклоним ресурси от нашите съюзи и нашите военни. Ние обаче грешахме".

Помпео заяви още: "Западните свободни нации имат отговорност да възпират заплахите за нашите народи от правителства като тези на Китай, Русия и Иран“. Според него САЩ и техните съюзници трябва да "защитават това, което беше толкова трудно спечелено през 1989 година и да признаят, че сме в конкуренция на ценности с несвободни нации".

Говорейки на форум на фондация "Кьорбер" в Берлин, той посочи, че Русия "е управлявана от бивш офицер от КГБ, заемал навремето позиции в Дрезден". той отбеляза, че Русия "нахлува в своите съседи и убива политически противници". Според държавният секретар на САЩ е "нерационално" да се мисли за Русия като за "достоен партньор" в Близкия изток. Държавният секретар критикува за пореден път и проекта „Северен поток 2“. Той заяви, че Вашингтон не иска доставките на енергия за Европа да зависят от "капризите на Путин".

Майк Помпео отправи тежки упреци и към Китай. Той припомни, че САЩ считат технологичния гигант Хуавей за инструмент на Китайската комунистическа партия. Той добави, че методите на Пекин за потискане на правата на човека са "ужасяващо подобни" на престъпленията, които се случваха в Източна Германия. Освен това той подчерта, че китайското комунистическо ръководство създава нова форма на авторитаризъм.

Посещението на Помпейо е в момент, когато Германия се подготви да отбележи три десетилетия от падането на Берлинската сетна на 9-и ноември 1989-а година, с което беше сложен край на комунистическия режим.