САЩ поздрави България по случай Нaциoнaлния прaзник

По случай Нaциoнaлния прaзник нa Бългaрия - 3 мaрт, държaвният секрeтaр на САЩ Мaйк Пoмпео пoздрaви бългaрcкия нaрoд.

Тръмп към Лавров: Не се месете в американските избори

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди руския външен министър Сергей Лавров да не се месят в американските избори. Тръмп също така призова Москва за разреши конфликта с Украйна, се казва в съобщение на Белия дом след срещата на двамата в Белия дом. Тръмп поиска съдействие от Русия, за да бъдат пресечени опитите на Иран да развие ядрената си програма и да се сдобие с ядрено оръжие, както и да бъде гарантирано освобождаването на Северна Корея от ядрени оръжия.

Майк Помпео: САЩ и ЕС трябва останат обединени срещу Русия и Китай

 

Съединените щати и Европа трябва да останат обединени срещу заплахите, идващи от Русия и Китай. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпео в навечерието на 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена. В своята реч за уроците от падането на Берлинската стена през 1989 година, Помпео каза, че "Западът, всички ние, загубихме пътя си в приятната възбуда от този горд момент. Ние мислехме, че можем да отклоним ресурси от нашите съюзи и нашите военни. Ние обаче грешахме".

Помпео: Романът на Оруел „1984“ е реалност в Китай

 

Антиутопията на Джордж Оруел "1984" е реалност в китайската провинция  Синцзян, където комунистическата власт държи в лагери над 1 милион представители на мюсюлманското малцинство уйгури. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от Ройтерс. Помпео направи своето изявление в реч на среща на християнска организация в Нашвил, щата Тенеси.

САЩ налагат визови ограничения на висши китайски служители заради нарушаване на човешките права

 

Държавният департамент на САЩ обяви, че ще наложи визови ограничения на китайски висши служители заради нарушаване на човешките права по отношение на някои малцинства в района на Синдзян. "Китайското правителство започна силно репресивна кампания срещу уйгури, етнически казахи, киргизи и други членове на мюсюлманските малцинствени групи в автономния регион Синдзян-Уйгур", се посочва в изявление държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

Майк Помпео в Гърция: Не можем да позволим на никого да извършва незаконни сондажи

 

Не можем да позволим на никого да извършва незаконни сондажни дейности. Това заяви в Гърция държавният секретар на САЩ Майк Помпео на среща с министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиас. Двамата подписаха подписаха Протокол за изменение на вече съществуващото Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между Гърция и САЩ от 1990 г.

Помпео: Иранската атака срещу Саудитска арабия е „акт на война“

 

Атаките срещу петролната инфраструктура на Саудитска Арабия са „акт на война“. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео при пристигането си в кралството за среща с престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Помпео допълни, че вече няма съмнение, че нападенията са дело на Иран.

Помпео обяви нов пакет от санкции срещу Русия заради Украйна

 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в Камарата на представителите, че се обмисля нов пакет от мерки за противодействие срещу агресията на Русия в Украйна.