САЩ убедиха Турция да спре войната в Сирия

Майк Пенс убеди Ердоган да спре офанзивата в Сирия

 

Турция и САЩ се договориха за прекратяване на огъня в Сирия. Това съобщи вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, който пристигна в Анкара заедно с държавния секретар Майк Помпео за спешни разговори с турския президент Реждеп Ердоган. Турция се е съгласила изцяло да прекрати военните си операции в Северна Сирия. Според постигнатото споразумение всички военни операции ще бъдат спрени за 5 дни, а САЩ ще организират изтеглянето на кюрдските сили от зоната за сигурност, определена от Турция. Кюрдските части, които Анкара смята за терористични групировки, ще се оттеглят на юг от 20-километровата линия от турската граница. Вашингтон няма да налага допълнителни санкции в тези 120 часа.

"Не подкрепяме турската операция и наложихме санкции, като президентът даде ясно да се разбере, че ще има нови и още по-строги мерки, ако кръвопролитието и цивилните жертви не спрат", напомни Пенс на пресконференция след разговорите.

Споразумението бе постигнато след драматична ескалация на напрежението между Анкара и Вашингтон. В сряда стана известно писмо на президента Тръмп до Ердоган, в което се настоява Турция да не започва офанзива в Сирия. „Не бъдете глупак!“, написа Тръмп. Според турски медии Ердоган е отхвърлил предложението, хвърлил писмото в кошчето и наредил да започне операцията. От своя страна Доналд Тръмп заплаши да унищожи турската икономика, ако Ердоган не спре военните действия. Според американски медии Пенс и Помпео са пристигнали в Анкара със списък от предвидените американски санкции за Турция.

Президентът Доналд Тръмп вече приветства "отличните новини" от Турция и благодари на Ердоган, че ще спаси милиони животи.