Новият американски посланик Херо Мустафа се срещна с премиера Борисов

Бойко Борисов и Херо Мустафа

България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Между нашите две страни е установен устойчив политически диалог на всички равнища. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща в министерския съвет с извънредния и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа. Премиерът поздрави Херо Мустафа за назначаването й като посланик в София.

Това съобщават от правителствената пресслужба.

Борисов изтъкна доброто взаимодействие, което България и САЩ имат в областта на сигурността и отбраната - по двустранна линия и в рамките на НАТО. По думите му както настоящата президентска администрация на САЩ, така и българското правителство отдават голямо значение на изпълнението на ангажимента от Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. за увеличаване на разходите за отбрана. Според премиера България на практика е постигнала тази евроатлантическа цел с договорите за доставка на самолетите Ф-16 Блок 70 и свързаното оборудване и въоръжение.

На срещата Борисов акцентира върху потенциала за надграждане на стратегическото партньорство със САЩ и в други области, като енергийна сигурност, развитие на високите технологии, образование, наука и култура.

Той изрази мнение, че сътрудничеството между България и САЩ за развитието на контактите между хората е особено важно и за целта двете страни имат различни програми и инициативи за разширяване на обмена сред студенти, учени и представители на бизнеса. Като позитивна тенденция премиерът Борисов отбеляза също, че през последните няколко години има тенденция на устойчиво нарастване на броя на американските туристи в България.

В рамките на разговора той се запозна с основните приоритети на Посолството на САЩ при посланик Херо Мустафа, допълват още от правителствената пресслужба, като спестяват какви са всъщност тези приоритети.

Херо Мустафа представи подробно своите основни задачи в България още при изслушването си в сената на САЩ. Сред тях са борбата срещу корупцията и зависимостта на България от Русия. Според Херо Мустафа също така е необходима и по-голяма ангажираност на Съединените щати в България като средство за пресичане на руското влияние.

От правителствената пресслужба спестяват също и каква е била реакцията на премиера при представянето на приоритетите на новия американски посланик. Още повече на фона на вчерашната церемонията по откриване на участък от „Турски поток“ за руски газ, на която присъства и руския посланик, както и вчерашните разговори на външния министър Екатерина Захариева с руския ѝ колега Сергей Лавров.