Германия против превъоръжаване в Европа

Хайко Маас

 

В интервю пред ДПА германският външен министър Хайко Маас каза, че Европа в никакъв случай не трябва да води дебат за превъоръжаване.

Ако ключовият договор за ядрени ракети със среден обсег от времето на Студената война бъде анулиран, Германия ще се противопостави на всякакви действия по разполагане на нови ракети в Европа.

"Разполагането на нови ракети със среден обсег трябва да бъде посрещнато с твърда съпротива от Германия", каза той и добави, че ядреното превъоръжаване със сигурност е погрешният отговор в спора между САЩ и Русия относно съдбата на договора.

В същото време президентът на Русия Владимир Путин на заседание във военното министерство, съобщи, че главната задача на руските въоръжени сили за догодина е укрепването на ядрената триада.

По неговите думи е необходимо бързото преминаване на съвременно въоръжение, което по-добре преодолява „перспективните системи за противоракетна отбрана“.

Руският президент заяви, че започва серийното производство и доставка в армията на ракетния комплекс с глобален обсег "Авангард", като първоначално носител на хиперзвуковото оръжие ще бъде ракетата УР - 100НУТТХ, а в последствие най-новата ракета "Сармат". Очаква се първите ракети да влязат в армията през 2019 г.

Той подчерта, че са направени и сериозни стъпки в развитието на най-новото, нямащо аналог в света оръжие. По думите му то ще накара да се замислят тези, които са свикнали с милитаристка риторика.