Турция си присвои морската зона на Кипър, Гърция иска подкрепа от НАТО

Турция продължава сондажите край Кипър въпреки упреците на международната общност

 

Министерството на външните работи в Анкара публикува карта, на която са очертани границите на континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Турция в Източното Средиземноморие. Картата е съставена според споразумението между Турция и Либия за определянето на границите на изключителната икономическа зона в Средиземно море, подписано на 27 ноември. Очертана е линията на морската зона между Турция и Северно-Кипърската турска република, призната единствено от Анкара, но непризната от международната общност.

Агресивното поведение на Турция със сондажите за нефт и газ край Кипър предизвика остра международна реакция. Министрите на външните работи на ЕС гласуваха санкции срещу Турция. Предвижда се прекратяване на дипломатическите контакти и спиране на финансирането с европейски пари на редица дейности, насочени към подготовката на Турция за членство в ЕС.

Дипломати тогава прогнозираха, че Анкара ще загуби около 150 млн. евро от предвидените за 2020 г. 400 милиона за различни сфери. Анкара веднага отговори, че ще продължи проучванията в Средиземно море и че не се интересува от санкциите на ЕС. Турция оспорва границите на изключителната икономическа зона на Кипър и изпрати два кораба за сондажи в района.

Президентът Ердоган заяви, че страната му е готова да защитава правата на кипърските турци върху находищата на горива, дори с употребата на военна сила. В началото на октомври американският държавен секретар Майк Помпео предупреди Турция да спазва международното право и да прекрати сондажите в кипърската зона в източната част на Средиземно море. От Атина Помпео заяви, че Вашингтон засилва военното си присъствие на гръцка територия. Гръцкият премиер Мицотакис поиска помощ и подкрепа от Вашингтон,защото "последните действия на Турция нарушават правата и суверенитета на Кипър". Наблюдатели допълват, че Атина се страхува от агресивно поведение на Анкара в Егейско море и сондажи до гръцкия остров Кастелоризо.

През ноември президентът Реджеп Ердоган за пореден път заплаши ЕС, че ще отвори границите си за мигранти и терористи от Ислямска държава. Той е гневен на готвените европейски санкции срещу Турция заради сондажите й за природен газ в Средиземно море, в изключителната икономическа зона на Кипър. Анкара твърди, че има право на сондажите в близост до признатата само от нея Северно-Кипърска турска република.

На предстоящата среща на върха на НАТО в Лондон на 3 и 4 декември се очаква да бъде обсъден и конфликтът между Гърция и Турция.