Турско издание: „САЩ и кипърските гърци с договорка срещу Русия“ 

Решението на САЩ да отмени временно оръжейното ембарго за Кипър, беше широко коментирано в турските медии.

Водещи турски всекидневници остро критикуват тази стъпка на Тръмп, обвинявайки го, че за пореден път „забива нож в гърба на Турция“, вдигайки оръжейното ембарго спрямо гръцката част на Кипър.

Според „Дирлиш постасъ“ Източното Средиземноморие е сцена на мръсни съюзи, където редица сили се борят да сложат ръка на морските природни ресурси. 

Кипър ще приеме aмeрикaнcки вoeнни в случай на евакуация от Близкия изток

 

В cлучaй нa eвaкуaция на aмeрикaнcки вoeнни oт Близкия Изтoк, Кипър е готпв дa ги приeмe.

Прaвитeлcтвoтo нa Кипър e отговорило положително на мoлбaтa нa CAЩ да приемат aмeрикaнcки oтряд зa бързo рeaгирaнe, aкo ce нaлoжaт пoдoбни дeйcтвия за в бъдеще.

Мoлбaтa e била oтпрaвeнa oт aмeрикaнcкoтo пocoлcтвo в Никoзия. 

Брюксел подкрепи Гърция в спора с Турция за морските зони

 

Гърция получи подкрепа от ЕС срещу турско-либийския меморандум за морските зони. Новината бе обявена от гръцката преса със суперлативи.

Турски военни кораби и подводници обкръжиха Кипър

Напрежението в Източното Средиземноморие ескалира рязко във вторник, когато турският флот обкръжи Кипър с близо военни 20 кораба, както и подводници. Съобщението е на гръцкия в. „Катимерини”. В същото време се очаква да започнат и сондажите на втория турски кораб „Януз“, изпратен преди дни в изключителната икономическа зона на Кипър, въпреки протестите на международната общност. Зоната на действие на „Януз“ е в блок 7, за който Кипър даде лиценз за проучване на френска и италианска компания.

Кипър се измъкна от финансовата хватка на Москва

 

Кипър успя да се измъкне от финансовата хватка на Москва, като погаси предсрочно заема си. Това ще намали влиянието на Русия, смятат анализаторите след съобщението на финансовия министър Харис Георгиадис, че е преведена последната вноска от 1.58 млрд. евро, при това две години предсрочно. Средствата са били  осигурени от две емисии облигации – за 5 и за 30 години, които правителството реализира на международните капиталови пазари през април тази година, както и от бюджетния излишък.

Тагове