Кипър се измъкна от финансовата хватка на Москва

Финансовият министър на Кипър Харис Георгиадис

 

Кипър успя да се измъкне от финансовата хватка на Москва, като погаси предсрочно заема си. Това ще намали влиянието на Русия, смятат анализаторите след съобщението на финансовия министър Харис Георгиадис, че е преведена последната вноска от 1.58 млрд. евро, при това две години предсрочно. Средствата са били  осигурени от две емисии облигации – за 5 и за 30 години, които правителството реализира на международните капиталови пазари през април тази година, както и от бюджетния излишък.

Заемът от 2,5 млрд. евро бе взет от Москва през декември 2011 г. от правителството на тогавашния президент Димитрис Христофиас в опит да предотврати финансовия колапс на страната. През 2013 г. срокът за връщането му бе удължен до 2021 г. Предсрочното погасяване на руския заем изпраща две ключови послания, посочи в изявление управляващата партия ДИСИ („Демократичен сбор”). В политически план това означава, че „Кипър вече не зависи от друга държава” (Русия). Според партията това е и доказателство, че страната върви по пътя на икономическото си възстановяване след тежката криза.

Опозицията обаче продължава да критикува правителството за водената от него икономическа политика. Изплащането на заема се случва след натиск от САЩ върху Кипър да засили борбата си с прането на пари, да скъса връзките си с руските капитали и да се дистанцира от руското влияние във финансовата сфера.

 

Тагове