Гърция напусна официална церемония след нова провокация на Ердоган

Нова провокация на Ердоган принуди гръцка делегация да напусне официална церемония

 

Гръцката делегация, водена от заместник-министъра на енергетиката и околната среда Димитрис Иконому напусна демонстративно церемонията по откриването на Трансанатолийския газопровод (TANAP) след нова провокация на президента на Турция Реджеп Таийп Ердгоан, съобщават гръцките медии. На церемонията в Одрин Ердоган заяви, че Анкара няма да прекрати сондажите в шелфа на Кипър и изключителната икономическа зона на острова. По неговите думи в Средиземно море се нарушават правата на кипърските турци върху енергоносителите, а Анкара „действа в рамките на международното право. Никакви викове и вопли няма да принудят“ Турция да изтегли корабите си, категоричен бе Ердоган. Провокативните сондажи с два турски кораба в изключителната икономическа зона на Кипър предизвика протести на международната демократична общност. ЕС неведнъж призова Анкара да прекрати незаконните сондажи, като в отговор на провокациите отряза и предприсъединителните фондове за Турция в бюджета за 2020 година. Това обаче не спря Ердоган, който дори заплаши, че ще изпрати военен флот за защита на сондажните кораби.   

Пред медиите Димитрис Иконому обясни, че е напуснал церемонията заедно с делегацията една минута след провокационните заявления на турския президент. Той добави, че е очаквал подобни изявления от Ердоган и е бил подготвен. „Аз отидох като представител на гръцкото правителство по много конкретна тема: тръбопроводът TANAP ще бъде свързан с трансадиатрическия тръбопровод TAP. Така имахме основание да присъстваме на откриването. От момента, в който г-н Ердоган започна да говори за проблеми, които не са свързани с отварянето на газопровода и да провокира Гърция реших, че е очевидно, че трябва да напусна“, казва Иконому. Турците попитали какъв е проблемът и той обяснил, че след изявленията на Ердоган не може да остане и затова си тръгва заедно с цялата гръцка делегация.

По-късно гръцкото външно министерство осъди изявленията на Ердоган, като го нарече "основния нарушител на международното право в региона". В Атина Турция беше обвинена в подкопаване на стабилността и неспазване интересите на всички народи в региона, както и в демонстриране на пълно презрение към принципите на добросъседството. „За съжаление турският президент реши да превърне проекта за мирно сътрудничество в демонстрация на военна реторика и презрение към международната легитимност“, заяви външното министерство, като отбеляза, че напускането на Иконому от събитието е естествено следствие. В Атина изразиха надежда, че турското ръководство ще разбере, че спазването на международното право е негово задължение.

Кипър е разделен между гръцката и турската общности от 1974 г. През 1983 г. в северната част на острова е провъзгласена т.нар. Турска република Северен Кипър, непризната от международната общност. Преговорите между гръцката и турската страна за обединението на Кипър се водят чрез посредничество на ООН. След провала на поредния кръг разговори през 2017 г. страните се консултират за възобновяването им.