Германия погази правилата на ЕС заради „Северен поток 2“

Едно от последите препятствия пред "Северен поток 2" бе премахнато от Германия, която погази правилата на ЕС

 

Германският парламент премахна едно от последните препятствия пред руския газопровод „Северен поток 2“, като прие закон, който заобикаля правилата на ЕС. Те забраняват един и същи търговец да е едновременно производител и доставчик на газ. Това няма да важи за „Северен поток 2“ и по този начин „Газпром“ вече може безпрепятствено да довърши 1125 километровия газопровод, който ще доставя газ директно в Германия.

Миналия месец Дания, не без натиск от страна на Берлин, разреши строителството на „Северен поток 2“ през нейните териториални води. Това спести на руската държавна компания „Газпром“ огромни средства за заобикалянето им.  

"Северен поток 2" ще доставя 55 млрд. куб. м природен газ до Германия годишно. Това е двойно повече от сегашния внос от Русия. "Газпром" очаква да завърши проекта до няколко месеца. Досега Русия изнася газ за Европа през Украйна, която печели от това годишно между 2 и 3 млрд. долара. Москва се опитва да пренасочи доставките и да заобиколи Украйна чрез морски газопроводи. Това се случва на фона на влошените отношения между Русия и Украйна след анексирането на Крим през 2014 г.

Проектът е критикуван от Вашингтон и редица европейски държави, защото ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ и ще осигури на Кремъл средства за финансиране на военни действия. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи санкции на европейските компании, участващи в "Северен поток 2".