ЕС налага санкции на Турция заради Кипър, обмисля наказания и за Иран

ЕС налага санкции на Турция, обмисля и за Иран

 

Външните министри на ЕС взеха решение за налагане на икономически санкции на Турция заради газовите проучвания край бреговете на Кипър, съобщават информационните агенции. С това се създава правна рамка за налагане на забрани за пътуване и замразяване на активи. Решението на Брюксел наказва Анкара за нарушаването на морската икономическа зона на Кипър. Няколко европейски държави вече спряха продажбите на оръжие за Турция заради военната ѝ офанзива в Северна Сирия. Турция продължава да твърди, че сондажите се извършват в нейния континентален шелф или в райони, където кипърските турци имат права.

Според европейските дипломати обявяването на последните санкции ще принуди Турция да спре незаконните дейности преди влизането на мерки в сила. Ако те влязат в сила, замразяване на активи и забрани за пътувания вероятно ще бъдат наложени над турската армия и капитаните на сондажни кораби.

Същевременно стана ясно, че Германия, Великобритания и Франция са готови да обмислят възстановяване на международните санкции срещу Иран заради нарушения на ядрената си сделка от 2015 г., заяви министърът на външните работи на Германия. Позицията на Европа е жизненоважна, тъй като САЩ се оттеглиха от споразумението, а другите страни, подписали сделката - Русия и Китай, са съюзници на Иран и е малко вероятно да подкрепят възстановяването на санкциите. Иран заяви, че вече е възобновил обогатяване на уран в нарушение на ядрената сделка. Според експерти с последните нарушения на режима в Техеран Иран се доближава до създаването на ядрено оръжие. Ислямската република твърди, че нарушава споразумението заради оттеглянето на Вашингтон от сделката и възобновяването на американските санкции, които унищожават бизнеса на Иран с нефт. Техеран твърди, че ще се върне към задълженията си, ако Вашингтон отмени санкциите. САЩ обаче настояват първо Иран да спре с опитите си да обогатява уран над разрешения лимит. Президентът Доналд Тръмп смята, че ограниченията, наложени на Иран, не са достатъчно строги и не обвързват програмата му за балистични ракети. Израел също е категоричен, че няма да позволи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие. Вашингтон определя режима в Техеран като  „най-големия спонсор на тероризма в света“.

Върховният представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини смята, че става все по-трудно да се спаси споразумението с Иран. Решение за възобновяване на европейските санкции срещу Техеран може да бъде взето още следващата седмица.