Майк Помпео в Гърция: Не можем да позволим на никого да извършва незаконни сондажи

Майк Помпео

 

Не можем да позволим на никого да извършва незаконни сондажни дейности. Това заяви в Гърция държавният секретар на САЩ Майк Помпео на среща с министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиас. Двамата подписаха подписаха Протокол за изменение на вече съществуващото Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между Гърция и САЩ от 1990 г.

След срещата Дендиас и Помпео дадоха пресконференция, на която журналистическите въпроси засегнаха и провокативните действия на Турция в Егейско море. Дендиас заяви, че с "незаконните сондажни дейности се нарушава международното право." Майк Помпео от своя страна заяви: „Разбираме рисковете, знаем за тази активност и работим, за да избегнем милитаризацията на този въпрос и ескалация (на напрежението). Трябва да постигнем взаимно приемливи резултати. Не можем да позволим на никого да извършва незаконни сондажни дейности. Това не може да бъде позволено,“заяви държавният секретар на САЩ.

Преди дни Турция изпрати втори сондажен кораб в изключителната зона на Кипър, за който бе обявено, че ще извършва проучвания в лицензирания за „Тотал“ и „Ени“ блок 7. Новата провокация на Анкара предизвика остри протести, а политически анализатори разглеждат посещението на Помпео в Гърция като многозначителен знак за позицията на Вашингтон в спора. Европейският съюз вече призова Турция да спазва суверенните права на Кипър и обсъжда възможността срещу нея да бъдат въведени целеви мерки и санкции заради незаконните й сондажни дейности в изключителната икономическа зона на Кипър.

Преди срещата си с Дендиас Помпео се срещна и с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и с гръцкия министър на отбраната Никос Панайотопулос.

Майк Помпео каза още на пресконференцията, че Гърция е важна за стратегическата стабилност в Европа и Източното Средиземноморие, а Дендиас изтъкна, че страната му се завръща на международната сцена като стълб на стабилността в по-широкия регион след кризата. И двамата потвърдиха, че започва нова ера в двустранното сътрудничество.

„Имаме нов ден в отношенията между нашите две страни и нашия ангажимент към демокрацията и се надяваме, че Гърция ще бъде стратегически партньор в Европа и Източното Средиземноморие“, каза Помпео и добави, че САЩ искат да станат съюзник на Гърция в повече области като енергетиката например. „Стратегическото надграждане на сътрудничеството със САЩ е гаранция за сигурност, стабилност,развитие и просперитет“, заяви Дендиас и добави, че сътрудничеството между двете страни се разширява и в други области като икономика, търговия, енергетика, инвестиции, борба с тероризма и други.