Дания клекна пред Германия и пусна „Северен поток 2“ през територията си

Газопроводът "Северен поток 2" се приближава към финала

 

Дания издаде разрешение на руската държавна компания „Газпром“ да построи спорния газопровод „Северен поток 2“ през териториалните ѝ води. С това беше премахната последната голяма пречка пред руския проект, който ще преминава 1200 км. по дъното на Балтийско море. Трасето през територията на Дания е 147 км. Възможните варианти по предложението на „Газпром“ се обсъждаха от датчаните от 2017 г.

Според международни наблюдатели решението на Дания е взето под натиска на Германия, която е основен поддръжник на проекта, въпреки критиките от страна на Вашингтон и редица европейски страни, които се опасяват, че „Северен поток 2“ ще затвърди руското влияние в Европа. Кремъл неведнъж е показвал, че не се колебае да използва енергийната зависимост на някои държави от руските доставки, за да се намесва в политиката им.

По време на визитата си в Будапеща руският президент Владимир Путин приветства решението.„Дания се показа като отговорен международен партньор, който пази интересите и суверенитета си, както и интересите на основните си партньори в Европа“, каза той.

„Северен поток 2" ежегодно ще пренася 55 млрд. кубични метра газ до Германия, с което вносът от Русия за най-голямата европейска икономика ще се удвои. Досега основните доставки на газ преминаваха през територията на Украйна и осигуряваха на Киев между 2 и 3 млрд. долара на година, което беше важно перо в икономиката на страната, която се опитва да се изскубне от орбитата на Москва. След влошаването на отношенията между Русия и Украйна Москва реши да използва нови маршрути за доставки към централна Европа. Сред алтернативните трасета е и „Турски поток“, който ще преминава и през територията на България. Така Украйна може да бъде изцяло отстранена от преноса на газ, което увеличава зависимостта на страната от Москва. Подкрепата за тези проекти пък поставя под съмнение искреността на европейските страни, които на думи декларират подкрепа за Украйна, докато в същото време се договарят с Русия.

Полша дори оприличи спорния проект „Северен поток 2“ на пакта „Рибентроп-Молотов“.  

САЩ се опитват да блокират проекта чрез въвеждането на санкции за всички компании, които участват в проекта. Американците предлагат и алтернативна доставка на втечнен газ. „След няколко месеца Русия ще завърши газопровода си, поставяйки президента Путин в позиция да увеличи военната си мощ, да експлоатира европейските ни съюзници и да заплаши енергийната сигурност на САЩ“, заяви сенаторът Тед Круз. Той призова двете камари в американския Конгрес да действат по-бързо по налагането на санкциите.