Франция, Великобритания и Германия обвиниха Иран за нападението в Саудитска Арабия

Лидерите на трите водещи европейски страни обявиха Иран за отговорен за атаката срещу Саудитска Арабия

 

Франция, Великобритания и Германия заявиха, че за тях вече е ясно, че Иран е отговорен за нападението срещу саудитски петролни съоръжения на 14 септември, съобщава Ройтерс.

След среща в ООН в съвместно изявление френският президент Еманюел Макрон, британският министър-председател Борис Джонсън и германският канцлер Ангела Меркел призоваха Техеран да започне преговори за своите ядрени и ракетни програми и въпросите на регионалната сигурност.

Дни след атаките с дронове и крилати ракети срещу инфраструктура на саудитската компания „Арамко“ Вашингтон съобщи, че по данни на американското разузнаване Техеран е отговорен за атаката, която сви наполовина добива на петрол в Судитска Арабия. Отговорност за нападението поеха йеменските бунтовници хуси, които са подкрепяни от Иран, но САЩ са убедени, че зад ударите стои режимът в Техеран. Малко по-късно военното министерство в Риад потвърди тази информация, като показа и отломки от ракетите и безпилотните самолети. Саудитските военни са установили, че атаката е дошла от север, от територията на Иран, а не от юг. Противовъздушната отбрана на Саудитска Арабия е била съсредоточена към територията на Йемен заради заплахата от хусите, което обяснява пробива от север.

След ударите САЩ изпратиха допълнителни военни сили в Залива, за да защитят територията на Саудитска Арабия. След изявленията на водещите европейски държави Техеран, който разчиташе на противоречията между Вашингтон и Брюксел, за да заобиколи санкциите на САЩ, изпада все повече в международна изолация и напрежението в Близкия изток продължава да ескалира.