Турция се стреми да намали енергийната си зависимост от Русия

LNG

Турция се стреми да намали енергийната си зависимостта от Русия, но се оказва, че няма да бъде толкова лесно, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

От 2015 год. президентът на Турция прави ребалансирането на газовите доставчици ключов геополитически приоритет. Дотогава Турция получава от Русия над 55% от нужния за страната газ. През 2017 год. процентът пада до 52%, а според справка от турския енергиен регулатор през първото тримесечие на 2020 год. делът на руския газ в общия внос на Турция е едва 24%. В същото време страната компенсира голяма част от разликата с LNG от САЩ. Данните сочат, че през март САЩ и Русия имат почти равeн дял на енергийния пазар в Турция, съответно 9,4% и 9,9%.

Търсенето на LNG се ускорява по време на пандемията, когато цените на втечнения газ падат заради намаленото търсене. Турският енергиен консултант Есер Оздил казва, че „в момента спотовите цени на LNG са четири пъти по-ниски от вноса на газ от Русия“.

Проблема за Турция с откъсването от „Газпром“ идва от факта, че седем турски компании имат подписани дългосрочни договори с руската компания с клауза „вземи или плати“. Тъй като са закупили по-малко от 15% от договорените обеми, те са натрупали дълг към „Газпром“ в размер на 2 млрд. Долара.

Въпреки че дългът, който продължава да расте, се дължи от частни компании, това може да влоши отношенията между Турция и Русия, тъй като „Газпром“ има държавни гаранции за около 600 млн. долара от дълга на компаниите основно от турски държавни банки.

Това е допълнителен риск за влошаване на сложните отношения между Aнкара и Москва, които са противници в две войни – Сирия и Либия и въпреки това се опитват да разширят търговските си връзки през последните години.