Лидерите на Великобритания и Канада са против връщането на Русия в Г-7

Г-7

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че ще отложи за септември или по-късно срещата на високо равнище на Г-7, която беше планувана за следващия месец, предаде „BBC“.

Той каза, че Г-7 трябва да бъде разширена и може да включи още страни в списъка, включително Русия.

В неделя американският президент съобщи на руския президент Владимир Путин за плана си да го покани на срещата на върха.

Като домакин САЩ има право да покани и други страни гости на срещата на Г-7, на която лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Обединеното кралство, ще обсъдят въпроси за сътрудничество.

В телефонен разговор лидерите от групата са обсъдили присъствието на Русия на срещата.

Поканата на Доналд Тръмп към Владимир Путин обаче предизвика гневна реакция от страна на Обединеното кралство и Канада, чиито лидери заявиха в неделя, че няма да подкрепят приемането на Русия към групата.

Русия беше изключена от групата - известна по-рано като Г-8 - през 2014 г. в отговор на анексията на Крим.

"Русия беше изключена от групата, след като преди няколко години нахлу в Крим. Непрекъснатото ѝ неуважение и нарушаване на международните правила и норми са причина тя да остане извън Г-7. И докато продължава да ги нарушава тя ще продължава да остава извън", каза премиерът на Канада Джъстин Трюдор на пресконференция.

По-рано говорител на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че ще наложи вето върху всяко предложение за разрешаване на Русия да се присъедини към групата.

Ако Русия не прекрати своята "агресивна и дестабилизираща политика", Обединеното кралство няма да подкрепи приемането на страната към групата, заяви говорителят на г-н Джонсън.

„Русия беше отстранена от групата на страните от Г-7 след анексирането на Крим през 2014 г. и не виждаме доказателства за променено поведение, което да оправдае нейното повторно приемане“, заяви говорителят пред репортери.

Представители на членове извън Г-7 са присъствали на срещите на върха на групата и преди, но сега присъствието на Владимир Путин се оказва спорно заради позицията на Обединеното кралство и Канада.

Въпреки това американският президент многократно изрази подкрепата си за завръщането на Русия в групата.

На срещата на върха на Г-7 през 2018 г. г-н Тръмп заяви, че смята, че "би било добре Русия да се върне ".

Обявявайки забавянето на тазгодишната среща на върха на Г-7 в събота, Тръмп потвърди това настроение.

Той каза, че не чувства групата "правилно представена според това, което се случва в света".

“Преди беше Г8, защото Русия беше в нея, а сега Русия не е в нея. Вижте аз обичам страната си. Аз бях за Русия най-големият кошмар. Ако Хилъри беше спечелила, мисля, че Путин вероятно щеше да си каже „човека, когото бих искал да спечели е Хилари“, защото виждате какво правя. Но след всичо казано, Русия трябва да бъде на тази среща. Защо провеждаме тази среща, без Русия да е в нея? Аз бих препоръчал, и това зависи от лидерите, но Русия трябва да бъде на срещата, тя трябва да бъде част от нея. Вижте, независимо дали ви харесва или не, и това може да не е политически коректно, но ние трябва да управляваме свят, а в G7, който преди беше G8, изхвърлиха Русия, те сега трябва да я пуснат да се върне , защото трябва да имаме Русия на масата за преговори“, каза Доналд Тръмп.

Освен Русия, американският президент предложи на срещата да бъдат поканени Южна Корея, Австралия и Индия.

Лидерите на Южна Корея и Австралия изразиха интерес да присъстват на срещата на върха в САЩ.

Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел отхвърли поканата на президента да присъства лично на среща на високо равнище заради пандемията от коронавирус.

G7 (или група от седемте) е организация, съставена от седемте най-големи така наречени напреднали икономики в света.

Лидерите на тези страни се събират всяка година на срещи на върха, за да обсъдят въпроси на глобалното управление, включително изменението на климата, сигурността и икономиката.

Групата счита себе си за „общност от ценности“, като свободата и правата на човека, демокрацията и върховенството на закона, а просперитетът и устойчивото развитие са основните ѝ принципи.