Руски олигарх е задържан във Великобритания по искане на САЩ

Олег Тинков

Американските прокурори са издали заповед за ареста на руския милиардер Олег Тинков, пребиваващ във Великобритания. Той е обвинен, че е подал фалшива данъчна декларация и не е отчел доходите си за 2013 г.

52-годишният Тинков е задържан в Лондон, но в четвъртък съд в Уестминстър го е пуснал под гаранция срещу 20 милиона британски лири, преди поредното му явяване в съда. Руският милиардер се бори срещу екстрадацията в САЩ, където ще бъде обвинен в данъчни измами и ще бъде съден.

Тинков има голямо разнообразие от бизнеси, през 2006 г. създава онлайн банка в родната си Русия, която сега може да се похвали с осем милиона клиенти. Оттогава той лансира собствена верига луксозни хотели, La Datcha, с помещения във Франция, Италия и Русия. Основател е на марката домакински уреди Technoshock и фабрика за замразени храни Дария. Сред по-малко известните му проекти са звукозапис и музикален магазин.

През 2014 г. Forbes му отреждат 1210-о място в класацията им за най-заможните хора в света с нетна стойност от 1,9 милиарда паунда.

През 2015 г. Тинков заявява, че санкциите на САЩ срещу руснаци, свързани с президента Владимир Путин, са му стрували 250 милиона долара на ден. По-късно обаче отрича да е олигарх и твърди, че се е срещал само веднъж с Путин.

Към момента руският бизнесмен е предал паспорта си на властите и не трябва да напуска Лондон. Също така трябва да носи електронна гривна и да стои в апартамента си в Holland Park в западен Лондон от 19:00 до 7:00 сутринта всеки ден, съобщават от The Sunday Express.