Франция кара ЕС да наложи данък на американските дигитални гиганти

ЕС, САЩ

На 1 януари 2019 година Франция въведе ставка от 3 процента върху оборота на дигиталните гиганти "Гугъл" (Google) и "Амазон" (Amazon) във Франция.

В отговор Вашингтон заплаши, че ще увеличи митата за вноса на френски стоки, което ще нанесе сериозен удар върху френското лозарство и винарство.

Френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер изрази надежда да бъде постигнато споразумение до сряда, 22 януари, предадоха от "Франс прес".

В интервю за Ел Се И (LCI) той сподели, че преговорите със САЩ за дигиталния данък са много трудни и до момента няма постигнато споразумение за избягване на санкциите, които могат да бъдат обявени в сряда.

Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че ако страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) не успеят да постигнат консенсус и Вашингтон увеличи митата за вноса на френски стоки, ЕС също ще въведе данък за дигиталните гиганти, предадоха от "Ройтерс".

Въпросът ще бъде обсъден утре от американския държавен глава и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен извън официалната програма на Световния икономически форум в Давос.

Все по-често наблюдаваме как страни като Франция и Германия защитават собствените си позиции използвайки съюза, независимо от това, че заради едностранните им икономически интереси, негативите ще понесат всички страни членки.