България получи подкрепа от Англия, САЩ и Канада за мерките срещу руския шпионаж

Прокуратура

България получи подкрепа от Англия, САЩ и Канада във връзка с предприетите мерки срещу руския шпионаж в страната ни.

От посолството на Великобритания в София написаха във "Фейсбук" , че подкрепят същестуващата проактивна позиция на България за противодействие на чужди зловредни действия, които подкопават суверенитета на страната и следят с интерес изявленията на българския главен прокурор, както и информацията, предоставена от Министъра на външните работи на Република България, във връзка с допълнителните факти за руския шпионаж на българска  територията.

Посолството на САЩ късно снощи съобщиха, че следят "появилите се наскоро убедителни сведения за поредица от злонамерени действия от страна на представители на руското правителство на българска територия" и изразиха подкрепата си за "дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство".

От посолството в Канада, базирано  в Букурещ изразиха загриженост заради руската шпионска дейност в страната и подкрепиха взетите от българските власти мерки.

"Загрижени сме от появилата се информация за нови действия на руския шпионаж в България. Канада подкрепя дипломатическите и правни мерки, обявени от българските власти на 23 и 24 януари, за да отговори и да се защити от външни дейности, които подкопават суверенитета на България и застрашават безопасността и сигурността на българските граждани", се казва в съобщението, цитирано от Дневник.