Украйна призовава за обща съпротива срещу „Северен поток 2“

Северен поток 2 ще превърне Европа в заложник на Москва, смятат експерти

 

Премиерът на Украйна Олексий Хончарук е предложил на външния министър на Естония Урмас Рейнсал съвместно да се противопоставят на газопровода "Северен поток 2". „Изключително важно е държавите-членки на ЕС да обяснят на своите граждани отрицателните ефекти на проекта върху европейската енергийна сигурност“, подчерта Хончарук, а в отговор министърът на външните работи на Естония отбеляза важността на повдигнатия въпрос и се съгласи с необходимостта от координиране на действията за противодействие на изграждането на газопровода.

„Северен поток 2" е част от плана на руския президент Владимир Путин да транспортира природен газ до Европа без транзит през Украйна. Новият газопровод ще доставя до Германия 55 милиарда кубически метра природен газ, т.е. повече от половината от това, което Русия сега доставя чрез украинската мрежа. За Украйна това ще означава загуба от 3 милиарда долара годишно от приходите от транзита. Трасето на "Северен поток" 2 повтаря действащият в момента газопровод между бреговете на Русия и Германия по дъното на Балтийско море, преминаващ през териториалните води на Естония, Швеция, Финландия, Дания, Германия и Русия.

САЩ категорично се противопоставят на проекта с аргумента, че с неговото осъществяване Европа ще се превърне в заложник на Москва. А Русия неведнъж е показвала, че няма колебание да превърне енергията в оръжие за натиск, смятат във Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп също заяви неведнъж, че Германия е твърде зависима от руския газ. САЩ обмислят и санкции срещу европейските компании, участващи в проекта за газопровода.

На 1 октомври енергийният гигант „Газпром“, основният руски износител на газ, обяви, че изграждането на газопровода е завършено 83%: 2042 километра са положени по дъното на Балтийско море. След две години забавяне преди дни Дания се съгласи със строителството и сега газопроводът може да бъде положен по най-краткия път.

Украинският президент Володимир Зеленски също реагира на разрешението на Копенхаген. Според него строителството на "Северен поток 2" не се отнася само до "енергийната сигурност". "Това е геополитически въпрос. Ще ви кажа открито, че това укрепва Русия и отслабва Европа", подчерта Зеленски. 

Решението на датската агенция да даде зелена светлина пред „Северен поток 2“ е победа за Русия и Германия, които твърдо подкрепят проекта, въпреки упреците от Вашингтон и редица европейски държавиМинистърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер по-рано също отбеляза, че "Северен поток 2" имал голямо значение за германската енергийна сигурност и диверсификацията на доставките на газ. Тя подчерта, че предвид постигнатите договорености проектът вече не можел да бъде спрян, а също така нарече Русия "надежден партньор".