Посланикът на САЩ: Интерконекторът с Гърция ще укрепи националната сигурност на България

Посланик Херо Мустафа (в средата) при инспекцията на строителстово на интерконектора

 

„Сега очакваме да видим бърз напредък по този проект“, заяви посланикът на САЩ в България Херо Мустафа при посещението си в хасковска област, където бе инспектирано строителството на интерконектор между Гърция и България. На строителния обект между хасковските села Войводово и Орлово, посланик Мустафа се присъедини към министър-председателя Бойко Борисов, посланика на Азербайджан в България Наргиз Гурбанова, посланика на Гърция в България Димитриос Хронопулос и представители на българското правителство.

 „Позволете ми да ви припомня един обикновен, но силен принцип – енергийната сигурност е национална сигурност. Този интерконектор не е просто тръба. Той е проект, който силно ще укрепи националната сигурност и суверенитета на България и ще открие перспектива за намаляване на енергийните разходи на българския потребител,” каза посланик Мустафа на български език пред събралото се множество.

„Сега очакваме да видим бърз напредък по този проект. Ние също така приветстваме намерението на българското правителство да подкрепи – посредством участие в собственост и резервиране на капацитет – плаващата платформа за съхранение и регазификация до Александруполис, коeто ще увеличи перспективата на интерконектора да превърне България в истински динамичен газов хъб,“ каза посланик Мустафа пред журналисти.

При разговора със строителите на терен премиерът Бойко Борисов получи уверение, че работата ще бъде свършена няколко месеца по-рано от предвиденото.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.