Газпром изнудва Украйна с едногодишен договор за транзит на газ

Напрежението между Киев и Москва не стихва

 

Украйна отхвърля предложението на руската държавна компания Газпром за продължаване на съществуващия или за сключване на нов договор за транзит на газ през Украйна, съобщават информационните агенции. Киев намира условията по сделката за неприемливи. Газпром иска Украйна да се откаже от арбитражния спор, както и новият контракт да е само за една година. Съображенията на Москва са, че дотогава ще бъдат завършени алтернативните трасета – „Северен поток 2“ и „Турски поток“ и ще може да заобиколи Украйна в транзита на газ.  

Министърът на енергетиката на Украйна Олексий Оржел уточнява, че отстъпки от страна на Киев са възможни при подписване на дългосрочен договор с Газпром. Оржел не изключи възможността Русия да продължи транзита на газ след 1 януари 2020 г. и без договор. „Ние ще считаме това за контрабанда", заключи министърът.

Междувременно Киев определи връщането на пленените украински кораби от Русия не като акт на добра воля, както го представя Москва, а като изпълнение на решението на Международния морски трибунал. Това заяви министърът на отбраната на Украйна Андрей Загороднюк. В понеделник трите кораба, задържани през ноември миналата година в Керченския проход, бяха върнати на Украйна. „Връщането на катерите и буксира не е акт на добра воля. Гледам на тези събития като на изпълнение на майското решение на Международния морски трибунал от държавата-агресор“, написа министърът в „Туитър“.  

Украинският заместник-министър на външните работи Елена Зеркал пък заяви, че Киев няма да се откаже от намерението си да привлече Русия към отговорност пред Международния трибунал на ООН по морско право дори след връщането на украинските военни кораби. Според украинското външно министерство първите заседания в трибунала по това дело са насрочени за 21-22 ноември.

През май тази година Международният морски трибунал нареди на Москва да освободи украинските военни кораби и моряци, задържани в Керченския проток. Москва обаче обяви, че няма да участва в изслушванията, тъй като международният трибунал не е компетентен да разглежда иска на Киев.